۳-۷-۱۵ مفهوم سطح معنا­داری

مفهوم سطح معنا­داری، که به اختصار آن را با sig نشان می­دهیم، میزان خطایی است که در رد فرضیه صفر مرتکب می­شویم. sig به P-value نیز معروف است. هر چه مقدار sig کمتر باشد، رد فرضیه صفر ساده­تر می­ شود. آلفا (( سطح خطایی است که محقق در نظر ‌می‌گیرد (که معمولاً ۵ درصد است). به طور کلی ‌می‌توان گفت: اگر sig <باشد، آنگاه فرض رد می­گردد و ادعای پژوهش (فرض ) پذیرفته می­ شود و اگر sig باشد فرض پذیرفته شده و فرض رد می­ شود.

فصل چهارم

تجزیه و تحلیل داده ­ها

۴-۱ مقدمه

داده ­های جمع ­آوری شده اعداد و ارقام بدون معنا می­باشند که؛ از آمار برای معنادار کردن آن­ها به منظور تحقیق اهداف پژوهش­ها کمک گرفته می­ شود، تجزیه و تحلیل اطلاعات به عنوان بخشی از فرایند یک پژوهش علمی، یکی از پایه­ های اصلی هر مطالعه و پژوهش به شمار می­رود، که به وسیله آن کلیه فعالیت­های پژوهش تا رسیدن به یک نتیجه، کنترل و هدایت می­شوند. به عبارتی در این بخش، پژوهشگر برای پاسخ­گویی به مسائل تدوین شده و یا تصمیم ­گیری ‌در مورد رد یا تأیید فرضیه یا فرضیه­ هایی که برای پژوهش در نظر گرفته است؛ باید تجزیه و تحلیل­های لازم را انجام دهد. تجزیه و تحلیل به عنوان علمی از پایه­ های اساسی هر تحقیق به­شمار می­رود که به وسیله آن کلیه فعالیت­های پژوهش تا رسیدن به نتیجه، کنترل و هدایت می­شوند، در فصل چهارم نحوه جمع ­آوری اطلاعات و تجزیه و تحلیل هر یک از فرضیه ­ها به طور کامل مورد بررسی قرار داده شده است.

جدول (۴-۱) نام­گذاری متغیرهای پژوهش

کد
نام متغیر

Abnormal Returns (A)

بازده غیرعادی

Operating Lease (OL)

اجاره عملیاتی

SPREAD

عدم تقارن اطلاعاتی

Return On Assets (ROA)

بازده دارایی­ ها

Leverage (Lev)

اهرم مالی

Size

اندازه شرکت

Error Earning Forecast (EEF)

خطای پیش ­بینی سود

۴-۲ آمار توصیفی

تعداد مشاهده­های پژوهش حاضر ۱۴۸۲ شرکت است. این مشاهده­ها حاصل از ترکیب داده های ۲۴۷ شرکت پذیرفته شده در بورس به عنوان داده ­های مقطعی، در طول ۶ سال (۱۳۸۷ تا ۱۳۹۲) به عنوان دوره مورد مطالعه ‌می‌باشد.

به منظور شناخت بهتر ماهیت جامعه­ای که در پژوهش مورد مطالعه قرار گرفته است و آشنایی بیشتر با متغیر­های پژوهش، قبل از تجزیه و تحلیل داده ­های آماری، لازم است این داده ­ها توصیف شود. آمار توصیفی به تلخیص، توصیف و توضیح ویژگی­های مهم داده ­ها گفته می­ شود. توصیف آماری داده ­ها، گامی در جهت تشخیص الگوی حاکم بر آن­ها و پایه­ای برای تبیین روابط بین متغیرهایی است که در پژوهش به کار می­رود. بر این اساس، قبل از این که به آزمون فرضیه ­های پژوهش پرداخته شود، آمار توصیفی متغیرهای پژوهش در جدول شماره (۱-۴) مورد بررسی قرار ‌می‌گیرد.

جدول (۴-۲) یافته ­های توصیفی مطالعه

علامت اختصاری

میانگین

میانه

انحراف معیار

کمینه

بیشینه

اجاره عملیاتی

۷۴۸۸۴۴

۱۰۸۴۹۴

۳۴۶۸۶۰۱

۰

۶۶۱۷۹۴۰۰

عدم تقارن اطلاعاتی

۲۹۷/۱

۸۹۳/۰

۰۹۳/۸

۶۰۸/۵۳-

۱۲۵/۲۵۶

بازده مجموع دارایی­ ها

۱۰۴/۰

۱۳۰/۰

۲۸۳/۰

۰۲۳/۳-

۷۴۲/۰

بازده غیر عادی سهام

۳۷۴۴۲۲

۵۴۲۴۷

۱۷۳۴۳۰۱

۰

۳۳۰۸۹۷۰۰

اهرم مالی

۶۲۶/۰

۶۲۰/۰

۳۰۶/۰

۰۰۴۸/۰

۷۶۰/۳

اندازه شرکت

۴۹۹۴۹۰

۱۱۵۸۳۷

۱۸۱۰۸۲

۰

۳۳۴۶۶۹۳۳

خطای پیش ­بینی سود

۳۹/۹

۲۸۱/۰

۶۳/۱۲۴

۰۰۱۷/۰

۳۷۹۷

این جدول حاوی شاخص­ هایی برای توصیف متغیرهای پژوهش ‌می‌باشد. اصلی­ترین شاخص مرکزی، میانگین است که نشان­دهنده نقطه تعادل و مرکز ثقل توزیع است و شاخص خوبی برای نشان دادن مرکزیت داده­هاست. برای مثال مقدار میانگین برای متغیر(خطای پیش ­بینی سود) برابر با ۳۹/ ۹ ‌می‌باشد؛ که نشان می­دهد بیشتر داده ­ها حول این نقطه تمرکز یافته­اند. میانه یکی دیگر از شاخص­ های مرکزی ‌می‌باشد که وضعیت جامعه را نشان می­دهد. همان­طور که مشاهده می­ شود، میانه متغیر خطای پیش ­بینی سود نیز ۲۸۱/۰ ‌می‌باشد که نشان می­دهد که نیمی از داده ­ها کمتر از این مقدار و نیمی دیگر بیشتر از این مقدار هستند. به­ طور کلی پارامترهای پراکندگی، معیاری برای تعیین میزان پراکندگی از یکدیگر یا میزان پراکندگی آن­ها نسبت به میانگین است. از مهم­ترین پارامترهای پراکندگی، انحراف معیار است. مقدار این پارامتر برای متغیر خطای پیش ­بینی سود برابر با ۶۳/۱۲۴ است.

جدول (۴-۳) بررسی نرمال بودن داده ­ها در مطالعه

علامت اختصاری

آزمون جاک- برا

معناداری

چولگی

کشیدگی

اجاره عملیاتی

۱۶۰۳۷۴۲

۰۰۰۰/۰

۰۴۴/۱۱

۱۲۶۶/۱۵۴

عدم تقارن اطلاعاتی

۳۳۳۹۴۶۱۷

۰۰۰۰/۰

۱۴۳/۲۴

۲۷/۶۹۸

بازده دارایی­ ها

۶۹۲۰۸

۰۰۰۰/۰

۰۷۸/۴-

۶۶۱/۳۳

بازده غیرعادی سهام

۱۶۰۳۷۴۲

۰۰۰۰/۰

۰۴۴/۱۱

۱۲۶۶/۱۴۵

اهرم مالی

۱۷۷۱۷

۰۰۰۰/۰

۳۷۵/۲

۳۴۵/۱۸

اندازه شرکت

۸۶۸۳۷۷

۰۰۰۰/۰

۲۰۵/۹

۲۰۳/۸۳

خطای پیش ­بینی سود

۲۹۷۴۰۹۷

۰۰۰۰/۰

۱۲۸/۲۴

۴۱/۶۶۰

جدول ۴-۳ خروجی­های کشیدگی و نرمال بودن داده ­های مطالعه را نشان می­دهد. برای بررسی نرمال بودن از آزمون جرکو برا استفاده شد. همچنین معناداری آزمون فوق و چولگی و کشیدگی هر یک از متغیرها مشخص شده است. نرمال بودن، یکی از مهم­ترین توزیع‌های احتمالی پیوسته در نظریه احتمالات است. علت نام‌گذاری و همچنین اهمیت این توزیع، هم‌خوانی بسیاری از مقادیر حاصل شده، هنگام نوسان‌های طبیعی و فیزیکی پیرامون یک مقدار ثابت با مقادیر حاصل از این توزیع است. دلیل اصلی این پدیده، نقش توزیع طبیعی در قضیه حد مرکزی است. به زبان ساده، در قضیه حد مرکزی نشان داده می­ شود که تحت شرایطی، مجموع مقادیر حاصل از متغیرهای مختلف که هر کدام میانگین و پراکندگی متناهی دارند، با افزایش تعداد متغیرها، دارای توزیعی بسیار نزدیک به توزیع طبیعی است. این قانون که تحت شرایط و مفروضات طبیعی نیز برقرار است؛ سبب شده که برایند نوسان‌های مختلفِ تعداد زیادی از متغیرهای ناشناخته، در طبیعت به صورت توزیع طبیعی آشکار شود. برای بررسی نرمال بودن داده ­ها در این مطالعه از آزمون جرکو برا استفاده شد. فرض صفر این آزمون عدم نرمال بودن داده ­های مطالعه است.

همان­طور که جدول ۴-۳ نشان می­دهد، فرض صفر مبنی بر نرمال نبودن داده ­ها رد شده و لذا داده ­های تمامی متغیرها نرمال است. همچنین این جدول میزان چولگی داده ­ها را نیز بیان می­ کند. در آمار و نظریه احتمالات چولگی نشان­دهنده میزان عدم تقارن توزیع احتمالی است. اگر داده ها نسبت به میانگین متقارن باشند، چولگی برابر صفر خواهد بود.

۴-۳ تحلیل فرضیه ­های پژوهش

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت