شناسایی و کاربرد ردیاب های جدید در بحث ... |
۳-۷-۲- معرفی مدل Ctran/w
یک مدل یا زیر برنامه اجزای محدود است که زیر مجموعه ای از مجموعه نرم افزاریهای GEO-SLOPE بوده و برای شبیهسازی پخش و انتقال آلودگی در محیط متخلخل استفاده می شود. این برنامه قادر است انتقال آلودگی از ردیابی ساده ذرات تا فرایندهای پیچیده شامل ، انتقال، پخش، انتشار مولکولی، جذب، تجزیه رادیو اکتیو و جریان با دانسیته مختلف را شبیهسازی کند. CTRAN/W اطلاعات لازم در مورد جریان آب را از برنامه SEEP/W که خود نیز زیر مجموعه GEO-SLOPE است، دریافت می کند تا بتواند حرکت مواد محلول در آب را پیش بینی کند. کاربرد این برنامه آسان است و محدودیتی در زمینه سایز مدل و تعداد گرهها و المانها و بازههای زمانی ندارد و تنها قادر است پخش و انتقال آلودگی را در دو بعد شبیهسازی کند. در این برنامه پخش و انتقال آلودگی در محدوده اشباع و غیر اشباع را میتوان پیش بینی کرد که مزیت این مدل است.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
۳-۷-۳- معادله حاکم و شرایط مرزی
معادله حاکم در مدل Seep/w معادله لاپلاس میباشد و بر اساس قوانین ریاضی و محاسبات عددی، این معادله به فرم زیر حل می شود:
(۳-۱)
که در آن ∂ بار آبی و x,y مختصات نقاط می-باشند. با مشخص نمودن شرایط مرزی و فرض مقادیری برای φ، معادله لاپلاس حل می گردد. بنابراین شرایط مرزی استفاده شده در مدل سازی، تراز آب بالادست و پایین دست می باشد.
معادله حاکم در مدل ctran/w معادله انتقال- انتشار یک بعدی غیر ماندگار است.
(۳-۲ )
که در این معادله C غلظت جریان است و u از مدل seep/w گرفته شده است. هم ضریب انتشارپذیری است که با بهره گرفتن از روش سعی و خطا به دست می آید.
۳-۷-۳-۱- نحوه محاسبه ضریب انتشارپذیری طولی( )
سرعت حرکت ردیاب در خاک با رابطه زیر محاسبه میگردد:
(۳-۳)
که در این معادله Q دبی جریان عبوری میباشد و A سطح مقطع جریان میباشد. سرعت محاسبه شده را در معادله تابع متمم خطا قرار میدهیم تا ضریب انتشارپذیری طولی بدست آید.
(۳-۴)
این معادله برای محاسبه ضریب انتشار پذیری طولی با روش سعی و خطا بدست می آید. اعداد مختلف در این تابع قرار داده می شود تا یک عدد بهینه برای ضریب انتشارپذیری طولی بدست آید. قابلیت انتشار پذیری طولی و عرضی با بهره گرفتن از روابط زیر تعیین و در مدل Ctran/w قرار داده می شود تا مدل اجرا شود.
قابلیت انتشار پذیری طولی را از معادله زیر محاسبه میگردد:
(۳-۵)
قابلیت انتشار پذیری عرضی از معادله زیر محاسبه میگردد:
(۳-۶)
روش دیگر برای بدست آوردن ضریب انتشار پذیری طولی روش گشتاورهای زمانی است.
فرمول محاسبه روش گشتاورهای زمانی به این صورت است.
(۳-۷)
۳-۷-۴- اجرای مدل عددی
برای ساخت یک مدل در نرم افزار Seep/w در حالت کلی باید چند قسمت اصلی رعایت شوند، که عبارتند از: تنظیمات اولیه، ساخت مدل هندسی، تعریف مواد و مصالح، اعمال شرایط مرزی، مش بندی و در نهایت تحلیل و آنالیز مساله.بدین منظور باید شکل هندسی تمام اجزای مدل آزمایشگاهی و نیز تراز آب بالادست و پایین دست به برنامه معرفی شوند. همچنین باید ضریب نفوذپذیری (K) نمونه خاک مورد مطالعه به برنامه معرفی گردد.
در مدل Ctran/w پارامترهای مورد نیاز از جمله تخلخل و چگالی خاک خشک به نرم افزار معرفی می شود. زمان آزمایش ردیابی نیز به مدل داده می شود و قابلیت انتشار پذیری طولی و عرضی نیز به مدل داده می شود. بر اساس این پارامترها مدل منحنی را تولید می کند.
فصل چهارم
بحث و نتایج
۴-۱- مقدمه
در این فصل نتایج حاصل از آزمایشهای ردیابی در سه نوع خاک بیان می شود و سپس به تشریح حاصل از مدلسازی پرداخته می شود.
۴-۲- نتایج آزمایش جذب ماده رنگی در نمونه خاک
در انتخاب ماده پانسیو ۴-آر در ابتدا آزمایش جذب این ماده رنگی، مطابق توضیحات فصل سوم انجام گرفت. در نمونههای در عدم حضور خاک قرائت دستگاه ۸۷۴/۰ بود و در نمونههای در حضور خاک جذب به ۸۵۶/۰ رسید پس نتیجه گرفته شد که رنگ پانسیو ۴- آر جذب ناچیزی در خاک داشته است و به عنوان یکی از مواد ردیاب مورد استفاده در این پژوهش انتخاب شد. در انتخاب ماده رنگی ویولت کوواسول هم آزمایش جذب ماده رنگی صورت گرفت. در نمونههای در عدم حضور خاک قرائت دستگاه ۶۵۴/۰ بود و در نمونههای در حضور خاک ۵۸۸/۰ بود. این ماده هم به عنوان ردیاب دوم در این پژوهش انتخاب شد.
۴-۳- نتایج آزمایشهای ردیابی
در این قسمت نتایج حاصل از آزمایشهای ردیابی بیان میگردد.
۴-۳-۱- نتایج بازیابی ماده ردیاب پانسیو ۴-آر
در این قسمت نتایج حاصل از بازیافت ماده رنگی پونسیو ۴-آر در سه نوع خاک بیان میگردد.
۴-۳-۱-۱- نتایج بازیابی پانسیو ۴-آر برای خاک ریزدانه (FS)
در این آزمایش مقدار ۵/۰ گرم ماده رنگی پانسیو ۴-آر مورد استفاده قرار گرفت.
جدول ۴-۱: مقادیر ماده رنگی بازیابی شده با پانسیو ۴-آر در هر یک از نقاط اندازه گیری در خاک ریزدانه
محل نمونه برداری | پیزومتر ۱ | پیزومتر ۲ | پیزومتر ۳ | پیزومتر ۴ | مخزن پایین دست |
[چهارشنبه 1400-09-24] [ 12:23:00 ب.ظ ]
|