۳-۲-۲-۱- روش کمّی تحلیل عاملی
پژوهش­گران معمولاً در انجام تحقیقات به دلایل مختلف با حجم زیادی از متغیرها روبه­رو هستند. برای تحلیل دقیق­تر داده ­ها و رسیدن به نتایج علمی­تر و در عین حال عملیاتی، محققان به دنبال کاهش حجم متغیرها و یا تشکیل ساختار جدیدی برای آنها می­باشند، به این منظور یکی از راه­های کاهش حجم متغیرها، استفاده و بهره­ گیری از روش تحلیل عاملی می­باشد (ابراهیم زاده و همکاران، ۱۳۸۹).
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))

تحلیل عاملی یکی از فنون پیشرفته آماری چند متغیری است. از این روش آماری به منظور تأمین اهداف پژوهشی مانند اعتبارسازی مقیاس­ها، تشخیص خرده مقیاس­ها، فرضیه­سازی و مدل­سازی استفاده می­ شود، همچنین امکان اجرای سایر روش­های پیشرفته آماری مانند رگرسیون چند متغیره و معادلات ساختاری را فراهم می­ کند (پیراسته و حیدرنیا، ۱۳۸۷).
در این تحقیق به منظور تحلیل عوامل توسعه نیافتگی مناطق روستایی بخش مارگون در شهرستان بویراحمد، تحلیل عاملی به کار رفته است. برای تحلیل عاملی مراحل زیر طی شده است (کلانتری، ۱۳۸۲):
۱- تشخیص مناسب بودن داده‏ها برای تحلیل عاملی و به منظور اندازه‏گیری انسجام درونی داده‏ها با بهره گرفتن از آماره [۷۷]KMO و آزمون بارتلت[۷۸]‏، در صورتی که مقدار KMO کمتر از ۵۰% باشد، داده‏ها برای تحلیل عاملی مناسب نیستند. اگر مقدار آن بین ۵۰ % تا ۶۹% باشد داده‏ها برای تحلیل عاملی مناسب و می‏توان با احتیاط بیشتر به تحلیل عاملی پرداخت. و اگر بزرگتر از ۷۰% باشد، متغیرها بسیار مناسب خواهد بود (کلانتری، ۱۳۸۲).
۲- تعیین تعداد عوامل: در این تحقیق برای تعیین تعداد عوامل، از معیار مقدار ویژه استفاده شده است. به طوری که عواملی انتخاب خواهند شد که مقدار ویژه آنها بیشتر از یک باشد.
۳-چرخش عامل‌ها: منظور از چرخش عامل‌ها در تحلیل عاملی، چرخاندن محورهای عامل حول مرکز مختصات است. چرخش را موقعی انجام می‌دهند که تفسیر عامل‌ها به سادگی امکان‌پذیر نباشد. بنابراین، به منظور ساده کردن ساختار عامل‌ها و تفسیر­کردن آن‏ها از چرخش عاملی استفاده می‌شود (منصورفر، ۱۳۸۵). روش‌های متعددی برای چرخاندن عامل‌ها وجود دارد که در این تحقیق از روش واریماکس استفاده شده است. متغیرهایی که بار عاملی آن‏ها بزرگ‌تر از ۵۰/۰ بوده به عنوان بارهای عاملی معنی‌دار استخراج گردید.
۳-۲-۲-۱-۱-جامعه و نمونه
همان­طور که در مرحله اول پژوهش گفته شد، برای رسیدن به اهداف اصلی پژوهش باید وضعیت توسعه‌ای روستاهای منطقه مورد مطالعه مشخص شود که برای انجام این کار از روش اسکالوگرام برای روستاهای بالای بیست خانوار استفاده شد. پس از انجام عمل فوق، روستاهای در بدترین وضعیت توسعه­ای و روستاهای در بهترین وضعیت توسعه­ای به عنوان جامعه آماری این بخش از پژوهش انتخاب شدند. پس از انجام این مراحل، سی درصد از سرپرستان خانوار این روستاها به عنوان نمونه انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. به این ترتیب ۲۲۵ سرپرست خانوار در جامعه مذکور به عنوان پاسخ دهنده گزینش شدند که فهرست روستاهای انتخاب شده و حجم نمونه­ در ۳-۲ آورده شده است.
جدول۳-۲- جامعه آماری و حجم نمونه

توسعه ­یافته توسعه­ نیافته
ردیف روستا خانوار نمونه ردیف روستا خانوار نمونه
۱ شهنیز ۱۵۸ ۴۷ ۱ یورک ۱۲۲ ۳۸
۲ موشمی سفلی ۱۵۳ ۴۶ ۲ تلخدان ۴۳ ۱۴
۳ جوبریز ۱۰۷
موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت