دانلود منابع تحقیقاتی : پروژه های پژوهشی و تحقیقاتی دانشگاه ها در مورد مطالعه پیرامون عملکرد ... |
همانگونه که در شکل ۱-۲۳ مشاهده می شود، در اثر مولفه افقی نیروی زلزله، در قاب بدون دیوار آجری پرکننده در ستونها و تیرها علاوه بر نیروی محوری، لنگر خمشی نیز ایجاد میگردد اما در قاب با دیوار آجری پرکننده فقط نیروی محوری و اندرکنش قاب و دیوار ایجاد شده و لنگر خمشی حذف گردیده است. علت حذف لنگر خمشی وجود دیوار آجری پرکننده است چون همانند دیوار برشی عمل کرده و از انحنای تیرها جلوگیری می کند. این قابها در بار جانبی ضعیف به صورت سیستم یکپارچه مقاومت می کنند ولی با افزایش بار جانبی قاب پیرامونی در انتهای قطر کششی از میانقاب جدا شده و برعکس در انتهای قطر فشاری به میانقاب تکیه می کند. به عبارت دیگر به علت تاثیر میانقابهای بنایی، رفتار قاب از حالت کنش خمشی در قاب بدون میانقاب به کنش محوری (رفتار خرپایی) در قاب با میانقاب تبدیل می شود. به این ترتیب مکانیزم دستک فشاری شکل میگیرد. در این حالت جابجایی افقی ناشی از زلزله کمتر از قاب خالی بوده و اعضای قاب مجالی برای عملکرد خمشی نمییابند بلکه عمده انرژی کشسان به صورت تغییر شکل محوری اعضای قاب و قید فشاری ذخیره می شود. [۳۰]
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
مزایای تبدیل کنش خمشی به کنش محوری
سهم اندک قاب در باربری جانبی و کفایت طرح آن برای بار ثقلی و اندکی از بار جانبی
محدود شدن تغییر شکلهای جانبی
معایب تبدیل کنش خمشی به کنش محوری
افزایش نیروی محوری در ستون و پی
ایجاد برشهای متمرکز در بالا و پایین ستون
ایجاد برشهای متمرکز در ابتدا و انتهای تیر
ایجاد برشهای بزرگ در روی پی
در قاب با طبقه همکف باز، لنگر خمشی فقط در ستونهای طبقه همکف و تیرهای طبقه اول ایجاد شده و در سایر طبقات به علت وجود دیوار آجری پرکننده لنگر خمشی حذف و فقط نیروی محوری و اندرکنش قاب و دیوار دیده می شود، به عبارت دیگر رفتار قاب با طبقه همکف باز به صورت ترکیبی از رفتار قاب با دیوار پرکننده و قاب بدون دیوار پرکننده میباشد.
۱-۱۰- علت و مکانیسم خرابی
در زلزله آنچه که باعث حرکت سازه می شود، تکانهای زمین بوده و هیچ نیروی خارجی به سازه وارد نمی شود. پس از تکان زمین، ابتدا پی و سپس ستونها و در نهایت سقفها تکان میخورند بنابراین انرژی زلزله به صورت تکان به پی سازه وارد می شود. با تکان پی، جابجایی به اندازه Δ در سازه ایجاد می شود که در اثر این جابجایی ابتدا ستونها تغییر شکل داده و به اندازه Δ جابجا میشوند و سپس سقفها دچار این جابجایی میشوند. اگر پس از جابجایی پی به اندازه Δ در ستونهای یک طبقه، سختی طبقات دیگر آن قدر زیاد باشد که مانند یک بلوک صلب عمل کرده و ستونها نتوانند سقفهای بالا و پایین (در صورت قرارگیری طبقه نرم در طبقات میانی) را با خود همراه سازند، آنگاه سازه ظرفیت جذب انرژی و جابجایی محدودتری داشته و توزیع نیروی جانبی زلزله در امتداد ارتفاع سازه به درستی انجام نمی شود. این وضعیت موجب می شود که بیشتر انرژی زلزله به طبقهای که جابجایی بیشتری را تحمل می کند، وارد گردد. این طبقه همان طبقه نرم است. ستونهای طبقه نرم برای استهلاک انرژی، انرژی زیادی را جذب و جابجایی بیشتری را نسبت به سایر طبقات تحمل می کنند بگونهای که تغییرشکل این ستونها از محدوده الاستیک وارد محدوده غیرالاستیک می شود. در نتیجه، دیگر طبقه نرم، سختی لازم برای تحمل برش تحمیلی ناشی از زلزله را نداشته و سرانجام در اثر جابجاییهای رفت و برگشتی ناشی از زلزله، در ابتدا و انتهای محل اتصال ستونهای طبقه نرم به طبقه یا طبقه های سخت مفصل پلاستیک ایجاد شده و طبقه نرم یا دچار تغییر شکل ماندگار و یا در اثر نیروی جاذبه دچار ریزش می شود که در بعضی مواقع ریزش طبقه منجر به ریزش کامل سازه نیز می شود. اگر چه به طور معمول وجود و تاثیر طبقه نرم در طبقه همکف با حساسیت بیشتری مورد توجه قرار میگیرد ولی وجود این پدیده در طبقات فوقانی نیز ممکن است در عملکرد سازه تاثیر بسزای ایفا نماید.
شکل ۱-۲۴: فرایند خرابی سازه دارای طبقه نرم
در نمودار ۱-۳ به صورت شماتیک منحنی ظرفیت سازه در دو حالت شکست طبقه نرم و طراحی طبقه نرم و در نمودار ۱-۴ مقایسه میزان انرژی جذب شده در دو حالت شکست معمولی و شکست طبقه نرم نشان داده شده است. منحنی مربوط به شکست طبقه نرم در نمودارهای ۱-۳ و ۱-۴ با خطچین قرمز و نمودار طراحی طبقه نرم در شکل ۱-۳ و شکست معمولی در نمودار ۱-۴ با خط آبی نشان داده شده است. همانطوری که ملاحظه می شود، در حالت طراحی طبقه نرم در نمودار ۱-۳ و شکست معمولی در نمودار ۱-۴، در اثر نیروی برشی پایه، سختی سازه تغییر نکرده و سازه شکلپذیری و قابلیت جذب انرژی خوبی را دارا میباشد اما در حالت شکست طبقه نرم در نمودارهای ۱-۳ و ۱-۴ در اثر نیروی برشی پایه، افزایشی در سختی و مقاومت رخ داده است. ولی باید توجه کرد که مقدار این افزایشها آنقدر نیست که منجر به کاهش شکلپذیری مورد نیاز تا حدی از شکلپذیری موجود در سازه با طبقه نرم شود. همچنین در شکست طبقه نرم سطح زیر منحنی که بیانگر میزان جذب انرژی است، شدیداً (حدود ۲ تا ۳ برابر) کاهش پیدا می کند. [۲۳]
نمودار ۱-۳: منحنی ظرفیت سازه در دو حالت شکست طبقه نرم و طراحی طبقه نرم. [۲۳]
نمودار ۱-۴: مقایسه میزان انرژی جذب شده در دو حالت شکست معمولی و شکست طبقه نرم. [۲۳]
۱-۱۱- عوامل موثر در تشدید خرابی
۱- اثر : مطابق ویرایش چهارم آیین نامه ۲۸۰۰، در کلیه سازهها تاثیر بار محوری در عناصر قائم بر روی تغییر مکان جانبی آنها، برشها و لنگرهای خمشی در اعضا و نیز تغییر مکانهای جانبی طبقات را افزایش میدهد. این افزایش که به اثر ثانویه یا اثر معروف است، موجب خرابی بیشتری در سازه دارای طبقه نرم می شود. یکی از نکات مهم در خصوص شکست طبقه نرم اثر تشدید کننده است. به علت تمرکز تغییر شکلهای جانبی در یک طبقه (طبقه نرم)، اثر باعث تشدید تغییر شکلهای جانبی و احتمالاً انهدام کامل طبقه می شود. در نمودار ۱-۵ منحنی ظرفیت جانبی سازه در دو حالت با و بدون اثر رسم شده است.
نمودار ۱-۵: منحنی ظرفیت جانبی سازه در دو حالت با و بدون اثر .
اثر باعث کاهش مقاومت و ایجاد شیب منفی می شود. [۲۳]
۲- پیچش: اگر فاصله مرکز جرم و مرکز سختی در هر طبقه در هر امتداد، بیش از ۵ درصد بعد ساختمان در آن امتداد باشد، در طراحی باید پیچش نیز در نظر گرفته شود[۱]. چیدمان نامتقارن دیوار در پلان، توزیع نامنظم دیوارهای برشی و بادبندها و یا حذف آنها در یک طبقه که مصادیق طبقه نرم هستند، باعث افزایش فاصله بین مرکز جرم و مرکز سختی می شود، در نتیجه تحت بار جانبی پیچش شدیدی رخ داده و خرابی تشدید میگردد. (شکلهای ۱-۲۵ و ۱-۲۶). لازم به ذکر است که اگر دیوارها با مصالح بنایی به ستونها چسبیده باشند، اندرکنش بین قاب و دیوار باعث افزایش سختی و افزایش فاصله بین مرکز جرم و مرکز سختی شده و پیچش رخ میدهد.
شکل ۱-۲۵: چیدمان نامتقارن دیوار در پلان [۲۲] شکل ۱-۲۶: ترکیب طبقه نرم و پیچش [۲۲]
۱-۱۲- خرابیهای مشابه خرابیهای سازههای دارای طبقه نرم
در زلزلههای رخ داده در مناطق مختلف جهان مواردی وجود داشته که درنگاه اول به نظر میرسید سازه صرفه نظر از نوع اسکلت، در اثر پدیده طبقه نرم دچار ریزش شده اما پس از بررسی علت خرابی عامل دیگری مشخص میشد. در بعضی موارد ضعفهایی در طراحی و اجرای سازه مخصوصاً محل اتصال تیر به ستون، موجب کاهش مقاومت ستون در مقابل نیروی برشی می شود. در زیر به بررسی چند نمونه از این خرابیها و چگونگی جلوگیری از آنها به تفکیک میپردازیم:
۱- خاموتبندی نامناسب در سازههای بتنی: خاموتبندی مناسب برای ایجاد یکپارچگی و مقاومت لازم برای عملکرد متقابل بین بتن و فولاد است. نقش خاموت در مقاومت لرزهای، کاهش کمانش طولی، افزایش ظرفیت باربری، افزایش مقاومت و شکلپذیری و جلوگیری از شکست برشی است. اگر تعداد خاموتها کم باشد، یا فاصله خاموتها زیاد باشد، یا خاموتها در چشمه اتصال امتداد نیابند و یا قلابها زاویهی مناسب نداشته باشند، آنگاه آرماتورهای طولی در گوشههای خاموتها قرار گرفته و به صورت یک در میان، محصور شده و محصور شدگی مناسب رخ نمیدهد. در نتیجه آرماتورها کارایی لازم را نداشته و ترکها گسترش پیدا کرده و عملکرد متقابل فولاد و بتن و شکلپذیری بتن از دست میرود. در نهایت ستونهای ساختمان دچار مفصل پلاستیک و شکست شده و ممکن است ساختمان دچار ریزش شود. در سازه دارای طبقه نرم نیز ابتدا ستونها دچار مفصل پلاستیک و شکست میشوند، به همین دلیل در نگاه اول ممکن است علت این نوع خرابی پدیده طبقه نرم گزارش شود. با خاموتبندی منسجم در انتهای تیر، نزدیک به ستون، میتوان مود خرابی را از شکست برشی به شکست خمشی هدایت کرد تا مفصل پلاستیک در ناحیهای دور از محل اتصال تیر به ستون رخ دهد. تعداد و فاصله خاموتها با توجه به ضوابط آیین نامه تعیین شده و بهترین زاویه قلابها مطابق آیین نامه ۱۳۵ درجه میباشد. [۳۱]
شکل ۱-۲۷: ضوابط مربوط به خاموتها.[۲۹]
۲- اتصال نامناسب تیر به ستون در اسکلت فلزی: وجود معایبی چون جوش نامناسب، عدم استفاده از صفحات سخت کننده، جزئیات ناکافی، کمانش و … موجب اتصال نامناسب تیر به ستون و تشکیل مفصل پلاستیک در ستونها میگردد. اگر این اتفاق به صورت هم زمان در چند ستون از ستونهای یک طبقه رخ دهد، آن طبقه در مقایسه با سایر طبقات، آسیبپذیری بیشتری داشته و بیشترین خرابی را متحمل می شود. در نتیجه خرابی آن شبیه به خرابی طبقه نرم به نظر میرسد.
۳- طراحی تیر قوی-ستون ضعیف صرفه نظر از نوع اسکلت: همانگونه که از نام این نوع طراحی مشخص است، این نوع طراحی براساس تیرهای قوی و ستونهای ضعیف صورت میگیرد. پس از برخورد موج زلزله با سازه، ستونها در اثر انرژی زلزله که به صورت جابجایی به سازه وارد می شود، تمایل به جابجایی برای استهلاک انرژی دارند. اما در سازهای که اینگونه طراحی شده، ستونها بسیار ضعیفتر از تیرها بوده و نمی توانند تیرها و به عبارت دیگر سقفها را در این جابجایی با خود همراه سازند. بنابراین ستونها نتوانسته بر صلبیت سقفها غلبه کنند، در نتیجه در محل اتصال تیر به ستون مفصل پلاستیک تشکیل شده و یک طبقه از کل سازه و یا کل سازه بسته به نوع طراحی و میزان انرژی آزاد شده از زلزله دچار ریزش می شود. در این نوع انهدام نیز به علت تشکیل مفصل پلاستیک در ستونها قبل از انجام تحقیقات به نظر میرسد که سازه در اثر پدیده طبقه نرم دچار ریزش شده است.
البته لازم به ذکر است که طراحی بر اساس تیر قوی-ستون ضعیف با توجه به آیین نامه غیرمجاز است. زیرا در طراحی، هدف جلوگیری از ریزش ساختمان برای حفظ جان، مال و امنیت انسانها در اثر زلزله بوده که با این روش طراحی، احتمال ریزش ساختمان بسیار بالاست و این هدف محقق نمی شود.
شکل۱-۲۸: طراحی غلط بر اساس تیر قوی-ستون ضعیف [۲۲]
شکل۱-۲۹: مقایسه دو نوع طراحی متفاوت [۲۲]
شکل ۱-۳۰: خرابی ناشی از طراحی غلط بر اساس تیر قوی-ستون ضعیف. [۳۱]
۴- استفاده از سیستمهای ترکیبی یا دوگانه در ارتفاع سازه: خرابی ساختمانهای دارای این سیستم، که فقط در زلزله ۱۹۹۵ کوبه مشاهده شد، بسیار شبیه خرابی طبقه نرم واقع در طبقات میانی ساختمان بود. در کوبه ساختمانهایی قبل از سال ۱۹۸۱ ساخته شده بود که در آنها سیستم ترکیبی سازه بتن مسلح[۳۱] در طبقات بالایی و سازه بتن مسلح فولادی[۳۲] در طبقات پایینی استفاده شده بود. ۲۷ سازه از ۳۲ سازهی موجود با این سیستم در زلزله کوبه دچار شکست طبقهای که در آن تغییر در سیستم باربری رخ داده بود، شدند. چون این آسیب با شکست ستونهای طبقهای که در آن تغییر در سیستم باربری وجود داشت، همراه بود، بنابراین به نظر شبیه شکست طبقه نرم در طبقات میانی میرسید. ویژگیهای این آسیب، خرد شدن بتن در پایه ستون، شکستگی بولتها، شکستگی بال صفحات فولادی، شکستگی صفحات در محل اتصال، ترک برشی بتن در محل اتصال تیر به ستون و شکست دیوارهای برشی بتن مسلح اطراف قابهای بتن مسلح فولادی میباشند. [۴]
۱-۱۳- فصلهای مختلف این پژوهش
همانطور که گفته شد، یکی از عوامل ایجاد کننده طبقه نرم، افزایش ارتفاع یک طبقه نسبت به سایر طبقات میباشد. همین امر، یکی از شایعترین مشکلات حال حاضر ساختمانهای ساخته شده و یا در حال ساخت در ایران میباشد. این ساختمانها عموماً به علت ایجاد فضای تجاری در طبقه یا طبقات اول، ایجاد یک شهربازی در طبقات بالایی یک مرکز تجاری و یا ایجاد یک مرکز همایش در طبقات اول یا میانی یک ساختمان اداری دچار نامنظمی در ارتفاع و پدیده طبقه نرم میشوند. بنابراین بررسی تاثیر افزایش ارتفاع یک طبقه نسبت به سایر طبقات بر رفتار سازه به هنگام مواجه با زلزله، با توجه به گسترش روزافزون استفاده از آن امری حیاتی است.
این پایان نامه منحصراًً به بررسی تاثیر افزایش ارتفاع یک طبقه نسبت به سایر طبقات بر عملکرد سازه در مقابل با نیروی جانبی ناشی از زلزله، پرداخته است. در ابتدا کلیات مدلسازی در فصل دوم بیان می شود و در ادامه، در فصل سوم و چهارم مدلها تحت آنالیز دینامیکی طیفی و آنالیز استاتیکی غیرخطی قرار میگیرند. در نهایت نیز نتایج مورد تجزیه و تحلیل قرار میگیرند.
فصل ۲
کلیات مدلسازی
۲-۱- مقدمه
برنامه ایتبس[۳۳] ابزار پیشرفته و کاملی برای مدلسازی و طراحی قابهای ساختمانی به صورت یکپارچه است. منظور از یکپارچه این است که این برنامه در مراحل مختلف مدلسازی مانند بارگذاری، محاسبه جرم طبقات، محاسبه محل مرکز جرم و مرکز سختی، محاسبه و پخش نیروی زلزله، محاسبه بار باد و تحلیل ساختمان به همراه پیها و دالها، طراحی عضوهای قابی را به صورت خودکار و براساس آخرین پیشرفتهای علمی انجام میدهد و مهندس محاسب را یاری مینماید. برنامه ایتبس خصوصیات منحصر به فرد مدل ریاضی ساختمان را در نظر میگیرد به طوری که مدل ساخته شده در این برنامه همانند ساختمان واقعی خواهد بود. در برنامه ایتبس گزینه هایی وجود دارد که عملیات ساخت مدل، تحلیل و طراحی ساختمان را راحتتر و سریعتر می کند. با وجود سادگی استفاده از این برنامه، ایتبس قابلیت های تحلیل و طراحی زیادی را دارا میباشد. در این برنامه امکان تحلیل دینامیکی خطی و تحلیل استاتیکی غیرخطی به طور کامل وجود دارد. بعلاوه ایتبس هر دو قابلیت تحلیل و طراحی را دارا میباشد و نیازی به تبادل اطلاعات بین نتایج تحلیل و طراحی وجود ندارد.
در این بخش از پایان نامه با بهره گرفتن از نرمافزار ایتبس ورژن ۹٫۷٫۲[۳۴] کلیات مدلسازی دو قاب خمشی بتن مسلح با تعداد طبقات ۷ و ۹ که دارای طبقهی نرم (ایجاد شده در اثر افزایش ارتفاع) هستند، مورد بررسی قرار میگیرد.
۲-۲- معرفی قابهای مورد مطالعه
مطابق ویرایش سوم آیین نامه ۲۸۰۰ این قابها دارای ضریب رفتار ۷ و درجه اهمیت ۳ یا متوسط (مسکونی، اداری، تجاری، هتلها و …) بوده و در منطقهای با خاک نوع ۳ و میزان لرزهخیزی خیلی زیاد واقع شده اند. برای بارگذاری ثقلی قابها از مبحث ششم مقررات ملی ساختمان (آیین نامه ۵۱۲ بارهای وارد بر ساختمان) و بارگذاری لرزهای از ویرایش سوم آیین نامه ۲۸۰۰ استفاده شده است. با احتساب عرض باربر ۳ متر برای هر تیر، بار مرده و بار زنده برای هر تیر در کلیه طبقات به ترتیب ۱۶۰۰ نیوتن بر متر و ۲۵۰۰ نیوتن بر متر در نظر گرفته شد. اتصالات تیر به ستون در این قابها صلب در نظر گرفته شده و در مراحل تحلیل سازه اثرات و کاهش ممان اینرسی تیر و ستون (ترکخوردگی) در نظر گرفته شده است. ارتفاع کلیه طبقات بغیر از طبقه نرمی که ناشی از افزایش ارتفاع ایجاد شده، ۳ متر فرض گردید. مشخصات مقاطع در قابهای ۷ و ۹ طبقه در جدول ۲-۱ و ۲-۲ قابل مشاهده است.
(الف) (ب)
[چهارشنبه 1400-09-24] [ 12:44:00 ق.ظ ]
|