طرح های تحقیقاتی و پایان نامه ها | ۲-۲-۱۳ کیفیت گزارشگری مالی – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
۲-۲-۱۳ کیفیت گزارشگری مالی
کیفیت گزارشگری مالی عبارت است از دقت اطلاعات گزارش شده برای تشریح بهتر عملیات شرکت .در عمل، اطلاعات مربوط به جریان وجه نقد شرکت از جمله اطلاعات مورد علاقه سرمایهگذاران است. این تعریف از کیفیت گزارشگری مالی منطبق بر تعریف هیئت تدوین استانداردهای حسابداری است که عنوان میکند یکی از هدف های گزارشگری مالی، آگاه کردن اعتباردهندگان و سرمایهگذاران بالقوه برای کمک به تصمیمگیری منطقی و ارزیابی جریان وجه نقد مورد انتظار شرکت است.(بیدل و هیلاری،۲۰۰۹)
کیفیت گزارشگری مالی از دیدگاه محققان دارای تعاریف متعددی است و نوع تعریف به دیدگاه فرد بستگی دارد که در ادامه به برخی از آن ها اشاره می شود.
کیفیت گزارشگری مالی را میتوان به صورت توانایی صورتهای مالی در انتقال اطلاعات عملیات شرکت و بهطور خاص پیش بینی جریانهای نقدی مورد انتظار آن به سرمایهگذاران تعریف نمود.(مدرس و حصارزاده،۱۳۸۷). لینزمیر و همکاران عنوان می کنند که یک استاندارد حسابداری دارای کیفیت بالا، گزارشگری مالی را از طریق تقویت توانایی استفادهکنندگان در تصمیم گیریهای سرمایهگذاری و اعتباری بهبود میبخشد. (خلیفه سلطانی و نوری زاده، ۱۳۹۳).
به عقیدهی تورنتون، کیفیت اطلاعات حسابداری و گزارشگری مالی، محصول مشترک حداقل چهار عامل اصلی است: خلاقیت و نگرشهای مدیریت، کیفیت حسابرسی، تجربه کمیته حسابرسی و استانداردهای حسابداری دارای کیفیت بالا. وجود ضعف در هریک از این چهار حلقه میتواند کل زنجیره را مخدوش سازد. محققانی از قبیل بیمن و ورکچیا (۱۹۹۶)، فیرفیلز و همکاران(۱۹۹۶)، ادمتی و پلیدر (۲۰۰۱)، بارث و همکاران(۲۰۰۳)،دقت اطلاعات مالی را به عنوان معیار اندازه گیری کیفیت گزارشگری مالی مورد استفاده قرار داده اند که بیانگر توانایی اجزای سود تعهدی حسابداری در پیش بینی جریانهای نقدی مورد انتظار آینده می باشد. بنابرین بالا بردن دقت و توان پیش بینیکنندگی اجزای سود تعهدی از شاخصهای تعیین محتوای اطلاعاتی و کیفیت بالای گزارشگری مالی می باشد .گروهی دیگر از محققان برای بررسی کیفیت گزارشگری به کیفیت سود و یا پایداری آن رجوع می کنند. پایداری به معنی توانایی واحد تجاری به حفظ سودآوری فعلی در بلندمدت است. به عبارت دیگر سطح سودآوری فعلی شاخص خوبی از سودهای آتی می باشد. از نظر تای[۲۶] (۲۰۰۳) زمانی کیفیت سود بالا است که کیفیت ارقام تعهدی بالا و ضرایب پایداری سود، قابل توجه باشد. .(همان منبع).
به موقع بودن گزارشهای مالی نیز یکی از مهمترین ارکان کیفیت ارائه اطلاعات مالی شرکتهاست، چراکه بههنگام بودن اطلاعات میتواند به استفاده بهتر و مفیدتر استفادهکنندگان اطلاعاتی منجر شود. سرعت گزارشگری، به معنای میزان تأخیر زمانی در ارائه گزارشهای مالی شرکتها باید مورد توجه ویژهی تهیهکنندگان گزارشهای مالی باشد. افزایش سرعت گزارشگری به دلیل استفاده به موقع اطلاعات مالی شرکتها و به تبع آن، شفافیت بالاتر بازار سرمایه منجر شود. از آنجا که گزارشگری مالی، ابزاری برای افشای اطلاعات مالی قابل اعتماد و قابل اتکاست که در دسترس عموم قرار می گیرد، در صورت به هنگام بودن میتواند از طریق کاهش اطلاعات خصوصی و محرمانه باعث کاهش احتمال انتخاب نادرست توسط سرمایهگذاران شود. بنابرین، میتوان چنین پنداشت که ارائه اطلاعات به موقعتر باعث کاهش عدم تقارن اطلاعاتی میان سرمایهگذاران خواهد شد.(مهدوی و جمالیانپور،۱۳۸۹).
گزارشهای مالی شرکتها از محتوای اطلاعاتی یکسانی برخوردار نیستند و به نظر میرسد عوامل و متغیرهایی منجر به ایجاد تفاوت در کیفیت اطلاعات مالی می شود. بر طبق برخی تحقیقات انجام شده، این عوامل را میتوان در سه گروه هزینه های محرمانه(شامل هزینهی فراهم آوردن اطلاعات لازم برای گزارشگری مالی با کیفیت، یاری رساندن به رقیب و خطر پیشرو بودن)، عوامل مربوط به مدیریت (مانند ساختار هیات مدیره، مالکیت اعضای هیاتمدیره، محافظهکاری، کارایی و صداقت مدیریت) و عوامل مربوط به ویژگیهای شرکت(شامل اندازه، سرمایهبر بودن فعالیت، چرخه عملیاتی، اهرم مالی، پیچیدگی محیط فعالیت، تعداد حسابداران آموزش دیده، کمیته حسابرسی) تقسیمبندی نمود.(مشایخ، حکمت و کاشف،۱۳۹۱).
منظور از هزینه محرمانه هزینههایی است که از افشای اطلاعات به شرکت در فضای رقابتی وارد میشود که در حقیقت این هزینه ها مانعی بر سر راه افشائیات می باشند. ورکچیا(۱۹۸۳) نشان می دهد که رقابت موجود در بازار محصول، مانع انتشار گزارشهای مالی با کیفیت می شود و شرکتها در بازارهای رقابتی، اطلاعات مالی را با محتوای پایین گزارش می کنند. کوهن[۲۷](۲۰۰۴) اثبات نمود در صنایعی که شدت رقابت در آن پایین است، احتمال گزارش اطلاعات مالی با کیفیت در آن ها کم است. ( کیم و کیم،۲۰۱۰).
در خصوص عامل مدیریت نیز باید گفت که مدیران به عنوان مباشر یا نماینده مالکان واحدهای اقتصادی، در راستای انجام وظایف نمایندگی، بر کیفیت گزارشهای مالی به عنوان ابزار اصلی پاسخگویی اثر ندارند. بنابرین ساختار هیاتمدیره، مالکیت اعضای هیاتمدیره، محافظهکاری، کارایی و صداقت مدیریت نیز بر کیفیت اطلاعات منتشر شده از سوی شرکتها مؤثر خواهد بود.
علاوه بر دو عامل فوق، هر شرکت از یک مجموعه ویژگیهایی برخوردار است که تا اندازه زیادی با نوع و ماهیت فعالیت آن در ارتباط می باشد. فعالیتهای تجاری مختلف از پیچیدگی، چرخه عملیاتی، ریسک، بازده، سرمایه، منابع مالی، اهداف و مأموریتهای متفاوتی برخوردار هستند و بدیهی است که محیط اطلاعاتی و گزارشگری به میزان قابل ملاحظهای متأثر از نوع فعالیت تجاری و ویژگیهای حاکم بر آن می باشد. بر اساس مبانی نظری، کیفیت گزارشگری مالی ممکن است از برخی از ویژگیهای شرکت تأثیر پذیرد. نقش کمیته حسابرسی، از نظر حسابداری، کیفیت و دقت اطلاعات مالی را بهبود بخشیده و این اطمینان را ایجاد می کند که پاسخگویی مسئولان برای گزارشگری و افشای بیشتر مورد کنترل و نظارت قرار می گیرد. ( مشایخ، حکمت و کاشف،۱۳۹۱).
[جمعه 1401-09-25] [ 09:28:00 ق.ظ ]
|