ضخامت لوله
ضخامت در محل بالج لوله
کرنش در جهت ضخامت لوله
کرنش محیطی لوله
طول محل بالج لوله
شعاع خارجی لوله
شعاع گوشه قالب
چکیده
امروزه باتوجه به نیاز قطعات با استحکام بالا و وزن پایین، روش ساخت قطعات اهمیت پیدا کرده است. شکل‏دهی گازی گرم[۱]، فرایند نوینی است که به دلیل حذف عملیات جانبی مانند جوشکاری، وزن کلی قطعات کاهش یافته، استحکام افزایش و در نهایت زمان تولید کاهش می‏یابد. به دلیل محدود بودن بازه‏ی فشار داخلی سیال (فشار شکل‏دهی) و سهولت در جریان مواد در فرایند شکل‏دهی گازی، نیاز به حرارت‏دهی لوله شکل‏دهی[۲] که در نهایت منجر به بالج موفق شود اهمیت پیدا می‏کند. در این فرایند بجای فشار سیال آب یا روغن درون لوله که در نهایت منجر به شکل‏دهی آن می‏شود، از فشار هوا جهت شکل‌دهی قطعه استفاده می‏شود. در بالج آزاد[۳] گرم لوله، حرارت‏دهی در محل بالج لوله در حین فرایند انجام می‏شود.
در این پژوهش برای اولین بار حل تحلیلی و عددی فرایند بالج آزاد گرم لوله، به منظور بررسی تاثیر پارامترهای ورودی مهم فرایند نظیر ضخامت لوله، طول محل بالج لوله، شعاع خارجی لوله، شعاع گوشه‏ی قالب، توان کارسختی و ضریب استحکام بر ارتفاع بالج لوله‏ی تغییر شکل‏یافته به عنوان یکی از کلیدی‏ترین فاکتورهای خروجی انجام شد. همچنین فشار شکل‏دهی که منجر به بالج لوله می‏شود فشار هوا می‏باشد. در این پایان‌نامه به کمک روش‌های تئوری و معادلات حاکم بر شکل‌دهی فلزات به تاثیر پارامترهای ورودی مذکور بر ارتفاع بالج لوله‏ا‏ی از جنس آلیاژ آلومینیوم پرداخته شد. سپس با تحلیل روابط ریاضی و برنامه‏نویسی آن در قالب نرم‌افزار متلب[۴] به استخراج نمودارهای حاصله پرداخته شد. پس از آن شبیه‏سازی اجزا محدود[۵] فرایند به کمک نرم افزار آباکوس[۶] ارائه شد.

(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))

نتایج حاصل از حل تئوری و شبیه‏سازی اجزا محدود فرایند نشان می‏دهد که افزایش مقادیر طول محل بالج لوله، شعاع خارجی لوله و توان کارسختی ماده باعث افزایش ارتفاع بالج لوله‏ی تغییر شکل یافته می‏شود. از طرفی افزایش مقادیر ضخامت لوله و شعاع گوشه قالب باعث کاهش ارتفاع بالج لوله‏ی تغییر شکل‏یافته می‏شود. همچنین نتایج حاصل از حل تحلیلی تقارب قابل قبولی با نتایج حاصل از حل عددی داشت.
واژه‌های کلیدی: شکل‌دهی گازی گرم - حل تئوری - شبیه‌سازی اجزا محدود - فشار داخلی سیال - ارتفاع بالج
فصل اول: مقدمه
۱-۱مقدمه
با پیشرفت روز افزون تکنولوژی و رقابت بازار تجارت، صنایع خودروسازی به سمت کاهش هزینه و زمان تولید، تولید محصولات سبک‏تر، کم مصرف‌تر با کیفیت بالا و سیستم انعطاف پذیر تولید روی آورده‌اند، به همین دلیل استفاده از فرایندهای تولید پیشرفته مانند هیدروفرمینگ[۷] و شکل‏دهی گازی گرم در کانون توجه صنعت‏گران قرار گرفته است. این روش بر پایه‏ی فرم‏دهی قطعات توخالی با حداقل مراحل ممکنه بنا نهاده شده است. امروزه روش‏های مذکور کاملا پیشرفته و موفق برای ساخت قطعات پیچیده به حساب می‏آید. موفقیتی که این روش تولید را از دیگر روش‏های شکل‌دهی برتری می‏دهد کیفیت سطح عالی و دقت بالای قطعات تولیدی است که متاثر از فشار هیدرولیکی سیالات بجای استفاده از ابزار صلب می‏باشد. اساس کار در هیدروفرمینگ لوله بدین صورت است که با اعمال فشار داخلی سیال و تغذیه محوری بر لوله‌ی خام، شکل‏دهی صورت گرفته لذا لوله‌ی مذکور به واسطه‌ی درگیری با سطح قالب به فرم موردنظر می‌رسد.کلیات شکل‏دهی لوله با فشار گاز به مانند شکل‌دهی با فشار آب می‏باشد، اما از نظر بازه‏ی فشار شکل‏دهی، حرارت‏دهی و چندین فاکتور دیگر تفاوت‏هایی با روش هیدروفرمینگ دارد که در فصول بعد بطور مفصل به بررسی این دو فرایند پرداخته می‏شود.
۱-۲ مروری بر فصول
در فصل اول مقدمه‌ای از فرایند هیدروفرمینگ و شکل‏دهی گازی گرم و تاریخچه‏ی پیدایش آن‏ها، همچنین به خلاصه‏ای از تحقیقات علمی و عملی که تا به امروز بر روی این فرایندها صورت گرفته پرداخته می‏شود. در پایان مقدمه‏ای از اهداف پایان‏ نامه ارائه می‏شود.
در فصل دوم این پژوهش به معرفی فرایند هیدروفرمینگ و شکل‏دهی گازی گرم، تقسیم بندی آن‌ها، ویژگی‌های فرایند، مزایا و معایب آن و پارامترهای تاثیر گذار بر فرایند پرداخته می‏شود.
در فصل سوم ابتدا آنالیز تحلیلی فرایند مذکور به کمک روابط تئوری و معادلات ریاضی حاکم بر شکل‏دهی فلزات ارائه می‏شود، سپس به طراحی فرایند و برنامه‏‌نویسی آن در نرم افزار متلب پرداخته می‏شود.
در فصل چهارم به معرفی نرم افزار آباکوس پرداخته و تاریخچه‏ی اجمالی از آن ارائه می‏شود، در نهایت شبیه‏سازی فرایند به روش اجزا محدود به کمک نرم افزار آباکوس آورده خواهد شد.
در فصل پنجم پس از استخراج نمودارها و نتایج حاصل از حل تئوری مبتنی بر نرم افزار متلب و شبیه‌سازی اجزا محدود به کمک نرم افزار آباکوس، مقایسه‏‏ی نتایج حاصل از هر دو حل تحلیلی و عددی ارائه خواهد شد.
در فصل ششم نتیجه‏گیری کلی و پیشنهاداتی برای ادامه‏ی کار آورده می‏شود.
۱-۳ تاریخچه هیدروفرمینگ و شکل‌دهی گازی
بر طبق ادعای باستان شناسان علائم آغازین صنعت شکل‏دهی فلزات به ۶۰۰۰ سال قبل از میلاد بر می‏گردد. اولین یافته‏های باستان شناسان تکه‏های بزرگ مسی بودند که به واسطه‌ی یک جسم بزرگ و سنگین شکل داده شد. همچنین باستان شناسان دریافتند که تاریخ ذوب فلزات به دست بشر به ۴۰۰۰ سال قبل از میلاد مربوط می‏شود. در ابتدا شکل‌دهی فلزات به دست بشر بر پایه‌ی روش‌هایی چون آهنگری، پرسکاری، ریخته‌گری بود اما در ادامه روش‌های نوینی چون کشش عمیق، متالورژی پودر، شکل‌دهی به کمک سیال آب یا گاز جایگزین روش‌های سنتی شد. اصول فرایند هیدروفرمینگ و شکل‌دهی به کمک فشار سیال از اوایل قرن بیستم مورد توجه قرار گرفت و در ابتدای کار بسته به زمان و کشوری که این روش در آن استفاده می‌شده است نام‌های مختلفی به خود گرفته که از جمله آن می‌توان به فرم‌دهی بالجینگ لوله، فرم‌دهی با فشار هیدرولیک یا هیدرواستاتیک، فرم‌دهی بالجینگ با مایع، فرم‏دهی با فشار داخلی اشاره نمود. همانطور که اشاره شد تکنولوژی هیدروفرمینگ به مدت‌ها قبل بر می‌گردد و تنها دلیلی که باعث مهجور ماندن این روش و تاخیر در پیشرفت و بهره‏گیری در این روش شد، عدم وجود سیستم‏های کنترلی دقیق برای مدیریت بر فشار تولید شده و کنترل دقیق و لحظه‌ای فرایند به سبب وجود تجهیزات کنترل مکانیکی بجای تجهیزات کنترل الکترونیکی بود. در ادامه در نیمه‌ی دوم دهه ۱۹۵۰ بود که سامانه‌های مدرن الکترونیکی و کنترلی فشار راه را برای توسعه‌ی هرچه بیشتر و کاربردی‌تر فرایند هیدروفرمینگ هموار ساخت. در نهایت در سال ۲۰۰۱ میلادی روش جدیدی برای انجام فرایند هیدروفرمینگ در دمای بالا پیشنهاد شد. در این روش برای جلوگیری از تبخیر سیال درون لوله، بجای آب یا روغن از گاز به عنوان عامل فشار داخلی استفاده شد. بدین ترتیب روش نوینی به‌نام شکل‏دهی گازی گرم به وجود آمد که همگام با برادر بزرگتر خود یعنی هیدروفرمینگ، سبک جدیدی از شکل‌دهی فلزات را ارائه کردند.
۱-۴ پیشینه کارهای انجام شده از هیدروفرمینگ و شکل‏دهی گازی گرم (اعم از مطالعه‏ی تحلیلی، عددی و تجربی)
ابتدا پیشینه‏ی کارهای انجام شده در بُعد هیدروفرمینگ لوله آورده شده است. سپس پیشینه‌ کارهای انجام شده فرایند شکل‏دهی گازی گرم مورد بررسی قرار می‏گیرد.
نادر اصنافی و همکارانش در سال ۱۹۹۹ در مقاله‌ی خود به تاثیر فاکتورهای ورودی مهم فرایند بالج آزاد لوله نظیر ابعاد لوله و جنس لوله بر فشار اعمالی که در نهایت منجر به بشکه‌ای شدن لوله می‌شود پرداختند. آن‌ها با در نظر گرفتن تغذیه محوری مدلی را برای دوری از پارگی و چروکیدگی ارائه کردند]۱[. همچنین در سال ۲۰۰۰، مدل ریاضی فرایند بالج آزاد لوله را بر پایه روابط تئوری معرفی کردند که با استناد به این مدل توانستند ارتباطی بین پارامترهای ورودی مانند ابعاد هندسی، فشار داخلی، توان کارسختی، ضریب استحکام و پارامترهای خروجی مانند ارتفاع بالج، توزیع تنش برقرار کنند]۲[.
تی‏سو‏کلوسکی[۸] و همکارانش در سال ۲۰۰۰ مقاله‏ای تحت عنوان ارزیابی شکل پذیری لوله و مشخصات ماده در آزمایش هیدرولیک بالج لوله ارائه دادند. آن‏ها در این مقاله به ارتباط پارامترهای موثر در فرایند مانند شعاع گوشه‏ی قالب و ضخامت ماده با فشار داخلی سیال پرداختند، سپس با استخراج منحنی تنش-کرنش به بررسی ضخامت لوله در مسیرهای فشار مختلف در دو حالت شبیه‏سازی و آزمایشگاهی پرداختند]۳[.
احمت‌ اقلو[۹] و همکارانش در سال ۲۰۰۰ تحت مقاله‏ای به معرفی پارامترهای ورودی تاثیر گذار بر فرایند هیدروفرمینگ پرداختند. آن‌ها توانستند نقش هر پارامتر در فرایند را توضیح داده و با مقایسه با کارهای آزمایشگاهی دیگران به تاثیر فاکتورهای ورودی مهم بر میزان شکل‌پذیری و بهبود فرایند هیدروفرمینگ بپردازند. آن‌ها همچنین اطلاعات نسبتا کافی پیرامون مسئله‏ی تاثیر روانکاری در کاهش اصطکاک قسمت‏های مختلف قالب هیدروفرمینگ که منجر به بهبود فرایند شود، بدست آوردند]۴[.
در سال ۲۰۰۱ محققان به دلیل نیاز مبرم به هیدروفرمینگ گرم به سبب نیاز به فشار پایین‌تر و مسائل مربوط به آن، مطالعاتی را به منظور جلوگیری از تبخیر سیال انجام دادند. آن‌ها بجای استفاده از فشار سیال آب از فشار گاز به منظور شکل‏دهی لوله استفاده کردند و مطالعاتی بر روی فاکتورهای تاثیرگذار بر روی بهبود شکل‏دهی لوله انجام دادند]۵[.
احمد[۱۰] و همکارانش در سال ۲۰۰۱ در یک سمینار بین‏المللی مقاله‏ای تحت عنوان شبیه‏سازی سه بعدی المان محدود فرایند بالج‏ آزاد لوله ارائه کردند. آن‏ها در این مقاله به بررسی تنش‏ها و کرنش‏های مربوط به دو نوع بارگذاری متفاوت پرداخته و به نتایج قابل توجهی دست یافتند]۶[.
کک[۱۱] و آلتان[۱۲] در سال ۲۰۰۲ مقاله‌ای ارائه کردند که در آن با استناد به روابط تئوری و مدل‌های ریاضی به بررسی و پیش‎‌بینی کمانش و چروکیدگی در فرایند هیدروفرمینگ پرداختند. همچنین آن‏ها به کمک تئوری مومسانی و روش تحلیل غشائی، مدل ریاضی ابداع کردند که با تکیه بر آن به پیشبینی مقدار مناسب برای فشار داخلی و تغذیه محوری در جهت جلوگیری از نازک شدگی یا چروکیدگی برسند]۷[.
هوانگ[۱۳] و لین[۱۴] در سال ۲۰۰۲ مقاله‏ای تحت عنوان بررسی و شبیه‏سازی المان محدود هیدروفرمینگ بالج ارائه کردند. آن‏ها در این مقاله به مدل‏سازی ریاضی فرایند بالج آزاد لوله مبتنی بر قوانین حاکم بر شکل دهی فلزات پرداختند و روابطی بین ارتفاع بالج و فشار داخلی ارائه کردند. همچنین نتایجی مناسب در جهت تاثیر پارامترهای مختلف مانند شعاع گوشه قالب و ضخامت لوله بر تغییر شکل ماده بدست آوردند]۸[.
یادونگ[۱۵] و همکارانش در سال ۲۰۰۳ مقاله‏ای تحت عنوان بررسی تجربی فرایند بالج‏فرمینگ[۱۶] انشعابات تولیدات پلیمری و پلاستیکی ارائه کردند و به بررسی برخی از عوامل موثر در این زمینه و مقایسه این محصولات با محصولات تهیه شده با فرایند اکستروژن و ریخته‏گری تزریفی و دمشی پرداختند]۹[.
ایمانی‏نژاد و همکارانش در سال ۲۰۰۴ از دانشکده مکانیک دانشگاه صنعتی میشیگان آمریکا مقاله‏ای تحت عنوان بررسی عددی و تجربی تغییر شکل در بالج آزاد لوله آلومینیومی اکسترود شده ارائه کردند. آن‏ها در این مقاله به تاثیر فشار داخلی بر ارتفاع بالج با ضرایب اصطکاک لوله و قالب و ضرایب غیرهمسانگرد مختلف به کمک شبیه‏سازی اجزا محدود و آزمایش تجربی پرداختند]۱۰[.
لی[۱۷] و همکارانش در سال ۲۰۰۴ مقاله‌ای معرفی کردند که در آن به تحلیل و تاثیر تنش اعمالی بر پارامترهای خروجی مهم فرایند هیدروفرمینگ پرداختند. آن‌ها با استناد بر روابط تئوری حاکم بر شکل‌دهی فلزات به تاثیر تغییر تنش در حین فرایند هیدروفرمینگ لوله بر فاکتورهای خروجی دیگر پرداخته و از طرفی از قیاس این نتایج با نتایج حاصل از کار عملی و آزمایشگاهیشان به این نتیجه رسیدند که کنترل میزان تنش در واقع کنترل فرایند مذکور می‌باشد] ۱۱[.
هوانگ و همکارانش در سال ۲۰۰۶ مقاله‌ای معرفی کردند که در آن به بررسی تاثیر خواص آنیزتروپیک لوله، شعاع خارجی لوله، طول لوله و ضخامت لوله بر ارتفاع بالج پرداختند. آن‏ها با بهره گرفتن از روابط تئوری، مدلی جدید برای تحلیل فرایند بالج‏ آزاد لوله با در نظر گرفتن خواص آنیزتروپیک لوله ارائه کردند که با استناد بر این مدل توانستند تاثیر فاکتورهای ورودی مختلف را بر ارتفاع بالج بدست آورند. در نهایت مدل ریاضی فرایند را با کار آزمایشگاهی‌ مقایسه و به تقارب قابل قبولی رسیدند]۱۲[. آن‏ها همچنین در سال ۲۰۰۷ فرایند بالج آزاد لوله را در قالب کار آزمایشگاهی انجام دادند. آن‌ها در این مقاله با بهره گرفتن از مدل ریاضی به بررسی مسیر فشار و ارتفاع بالج برای لوله‌ی Al6011 و استیل ضد زنگ پرداختند. همچنین آن‌ها به کمک مدل ریاضی توانستند به نمودار حد شکل‌دهی دست پیدا کنند که تقارب قابل قبولی با نمودار حد شکل‏دهی بدست آمده از تست کشش داشت. نتایج حاصل از تاثیر فشار روی ارتفاع بالج با بهره گرفتن از روابط تئوری تقارب قابل قبولی با نتایج آزمایشگاهی داشت]۱۳[.
چن[۱۸] و همکارانش در سال ۲۰۰۷ فشار داخلی سیال را بر روند شکل‏دهی در هیدروفرمینگ لوله مورد بررسی قرار دادند. آن‏ها به کمک شبیه‏سازی اجزا محدود و روش‏های تحلیلی متوجه شدند که مقدار فشار شکل‏دهی تا حد زیادی به فاکتورهای هندسی چون ضخامت لوله، جنس لوله وابسته است. همچنین آن‌ها پی بردند که فشار شکل‏دهی، با توجه به مقادیر فاکتورهای هندسی مذکور، به مقدار مشخصی محدود می‏شود]۱۴[.
پی‌کور‌کولیس[۱۹] و همکارانش در سال ۲۰۰۸ فرایند بالج‏ آزاد را برای لوله‏ی آلومینیومی آنیزتروپیک مورد بررسی قرار دادند. آن‏ها به تحلیل تنش‌های محیطی و محوری در مسیر فشارهای مختلف تا قبل از رسیدن به شکست پرداختند. از طرف دیگر به کمک کار آزمایشگاهی، تاثیر میزان تنش بر ضخامت لوله را مورد ارزیابی قرار داده و در نهایت با انجام شبیه‌سازی اجزا محدود فرایند به تقارب قابل قبولی با نتایج حاصل از کار آزمایشگاهی رسیدند]۱۵[.
لوح موسوی و همکارانش در سال ۲۰۰۸ مقاله‏ای تحت عنوان شبیه‏سازی سه بعدی اجزا محدود هیدروفرمینگ بالج آزاد نوسانی لوله ارائه کردند. آن‏ها در این مقاله به تاثیر فشار نوسانی به عنوان یک عامل مهم در هیدروفرمینگ لوله پرداختند. همچنین به نتایج مطلوبی در جهت تاثیر فشار نوسانی برای مقابله با چروکیدگی و پارگی دست یافتند]۱۶[.
جوانرودی و همکارانش در سال ۲۰۰۸ مقاله‏ای تحت عنوان آنالیز عددی و تحلیلی هیدروفرمینگ بالج آزاد لوله ارائه کردند. آن‏ها در این مقاله به بررسی تاثیر شعاع گوشه قالب وضخامت لوله بر برگشت فنری با بهره گرفتن از شبیه‏سازی اجزا محدود پرداختند و نتایج مطلوبی را از آن استخراج کردند]۱۷[.
مائنو[۲۰] و همکارانش در سال ۲۰۰۹ مقاله‌ی در رابطه با فرایند شکل‏دهی داغ لوله با گاز به روش گرمایش مقاومتی ارائه کردند. در این روش لوله در قالبی باز و به سبب عبور جریان الکتریکی گرم شده و در ادامه با اعمال فشار داخلی و تغذیه محوری شکل‌داده می‏شود. آن‌ها در نهایت به تاثیر جریان الکتریکی در جهت حرارت‌دهی لوله با در نظر گرفتن اعمال تغذیه محوری و عدم وجود تغذیه محوری بر بهبود شکل‌دهی لوله پرداختند]۱۸[.
هوانگ و همکارانش در سال ۲۰۰۹ مقاله‌ای جهت بررسی توزیع تنش برای فرایند بالج‏ آزاد لوله‏ی فولادی با در نظر گرفتن خواص آنیزتروپیک ارائه کردند. آن‌ها پس از استخراج کرنش‏های در جهت عرض و ضخامت که از تست کشش بر روی ورق با همان جنس بدست آوردند و تکیه بر کار آزمایشگاهی به وابستگی ارتفاع بالج به فشار داخلی پرداختند و پس انجام آزمایش به نمودارهای حاصل از آن رسیدند. در ادامه به کمک حل تحلیلی با بهره گرفتن از معادلات ریاضی به بررسی نمودارفشار- ارتفاع پرداخته و در نهایت به تقارب قابل قبول این نتایج (حل تحلیلی) با نتایج آزمایشگاهی رسیدند]۱۹[.
در سال ۲۰۱۱ مائنو و همکارانش در مقاله‌ای دیگر فرایند شکل‌دهی داغ لوله با گاز را با بهره گرفتن از مکانیزم گرمایش مقاومتی اینبار برای لوله‌ای درون قالب (قالب بسته) مطرح کردند. همچنین آن‌ها با انجام آزمایشات مختلف اقدام به بهینه کردن دانسیته‌های مختلف جریان الکتریکی، در دوحالت وجود تغذیه محوری و عدم وجود تغذیه محوری پرداختند]۲۰[.
چن[۲۱] و همکارانش در سال ۲۰۱۱ مقاله‌ای تحت عنوان مطالعه‌ی تئوری و آزمایشگاهی روی منحنی حد شکل‌دهی برای هیدروفرمینگ لوله ارائه کردند. هدف اصلی آن‌ها در این مقاله بدست آوردن نمودار حد شکل‌دهی برای هیدروفرمینگ لوله‌های درز دار بود. آن‌‎ها همچنین در جهت بررسی مسیر فشار بهینه، به مدل کردن نیمه سمت چپ نمودار حد شکل‏دهی[۲۲] بر اساس روابط تئوری و نیمه‌ی سمت راست نمودار حد شکل‏دهی با تکیه بر شبیه‌سازی اجزا محدود پرداختند. نتایج آن‌ها تقارب قابل قبولی با کار آزمایشگاهی و عملیشان بود]۲۱٫[
ژوبین[۲۳] و همکارانش در سال ۲۰۱۲ مقاله‏ای تحت عنوان خواص مکانیکی و شکل‏پذیری لوله‏ی اکسترود شده از جنس TA2 در فرایند شکل‏دهی گازی گرم در دماهای بالا ارائه کردند. آن‏ها پس از انجام فرایند بر روی لوله‏ی داغ، نتایجی مبنی بر رابطه‏ی مستقیم شکل‏پذیری و دما را بدست آوردند و پس از انجام آزمایشات مختلف با دماهای مختلف به بازه‏ی دمایی مناسب برای دوری از نازک شدگی و نهایتا پارگی رسیدند]۲۲[. همچنین در همان سال مقاله‏ای تحت عنوان شکل‏پذیری و ریزساختار لوله‏ی آلومینیومی ۶۰۶۱ در فرایند شکل‌دهی گازی در دماهای بالا ارائه کردند. آن‏ها پس از استخراج نتایج به این موضوع پی بردند که در طول بار محوری با افزایش دما نیز اندازه دانه‏ها افزایش و در نهایت مقاوت به شکست ماده کاهش می‏یابد. آن‏ها پس از بررسی دماهای مختلف به بیشترین میزان ترکیدگی در دمای ۴۲۰ رسیدند و راه‏های مقابه با ترکیدگی در دماهای بالا را بررسی کردند]۲۳[.
‏مائنو و همکارانش در سال ۲۰۱۴ مقاله‏ای تحت عنوان بررسی فرایند شکل‏دهی گازی گرم لوله‏های فولادی توخالی با مقاومت بالا با بهره گرفتن از مقاومت گرمایی و فشار هوا ارائه کردند. آن‏ها پس از استخراج نتایج تجربی به منحنی منظمی از فشار بر حسب زمان دست یافتند. همچنین به رابطه‏ی مطلوبی از شعاع گوشه‏ی قالب و دما رسیدند. پس از انجام آزمایشات مختلف و رسیدن به مسیر فشارهای متفاوت به بررسی سختی ویکرز ماده پرداختند و فاکتورهای موثر بر سختی ویکرز را بررسی نمودند. آن‏ها به این نتیجه رسدند که افزایش دما و فشار داخلی گاز هر کدام جداگانه باعث بهبود سختی ماده می‏شوند]۲۴[.
۱-۵ اهداف و ویژگی‏های پایان‏ نامه
در این پژوهش با استفاده تحلیل تئوریک فرایند به کمک روابط ریاضی حاکم بر شکل‏دهی فلزات و برنامه‌نویسی آن در قالب نرم افزار متلب و همچنین شبیه‌سازی فرایند به روش اجزا محدود به کمک نرم افزار آباکوس، به بررسی تاثیر فاکتورهای ورودی بر ارتفاع بالج لوله‌ی آلیاژ آلومینیوم ۶۰۶۳ که توسط فرایند بالج آزاد گرم شکل داده شده است، پرداخته می‏شود.
باتوجه به روابط تئوری فشار داخلی خود متاثر از فاکتورهای ورودی شعاع خارجی لوله، ضخامت لوله، شعاع گوشه قالب، توان کار سختی، ضریب استحکام و طول محل بالج لوله می‏باشد. از طرف دیگر مشخص است که فشار داخلی سیال بر ارتفاع بالج لوله تاثیرگذار است. به عبارت دیگر با تغییر فاکتورهای ورودی مذکور میتوان ارتفاع بالج لوله‏ی شکل داده شده را کنترل نمود. در این تحقیق پس از تحلیل تئوریک فرایند و برنامه‏نویسی آن در قالب نرم افزار متلب به استخراج نمودارهای حاصل از تاثیر فاکتورهای ورودی مذکور به ارتفاع بالج لوله‏ی آلیاژ آلومینیومی ۶۰۶۳ پرداخته خواهد شد سپس با بهره گرفتن از شبیه‏سازی اجزا محدود فرایند به کمک نرم افزار آباکوس به استخراج نمودارهای مربوطه پرداخته و با نمودارهای بدست آمده از نرم افزار متلب مقایسه خواهد شد.
در شبیه‏سازی اجزا محدود فرایند بالج‏ آزاد گرم لوله، از اثرات ناهمسانگرد لوله صرف نظر می‏شود. همچنین فاکتور دما در طول لوله یکنواخت در نظر گرفته می‏شود. لازم به ذکر است از تغییر شکل‏های الاستیک قالب صرف نظر کرده، همچنین سطوح قالب تغییر شکل ناپذیر در نظر گرفته می‏شود.

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت