فایل پایان نامه با فرمت word : مطالب با موضوع : مدلسازی و کنترل غیر تهاجمی پمپ ... |
شکل۳- ۳- سرعت چرخش پمپ برای مقادیر مختلف RS در مدل ترکیبی قلب-LVAD
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
آنالیز شاخص های مکش با بهره گرفتن از دبی عبوری از پمپ
در صورتی که بتوان سنسورهای دقیق فشار را در نواحی بخصوصی از بطن چپ قرار داد و بطور پیوسته متغیرهای همودینامیکی مانند x1 تا x5 را که پیشتر در مورد آن صحبت شد، را اندازه گیری کرد و یا اینکه بتوان آنها را در ورودی پمپ برای اندازه گیری فشار ورودی پمپ (PIP) قرار داد، رخداد پدیده مکش، به راحتی قابل تشخیص خواهد بود. شکل (۳-۴) مقادیر فشار ورودی پمپ و فشار بطن چپ را که از اطلاعات به دست آمده از آزمایش ورودی-خروجی متغیر در یک LVAD ساخت شرکت Nimbus را نشان میدهد. سرعت چرخش پمپ برابر با آنچه در شکل (۳-۲-الف) نشان داده شده، میباشد.
(الف)
(ب)
شکل۳- ۴- نتایج شبیهسازیهای آزمایش ورودی-خروجی متغیر برای LVP و PIP
در شکل (۳-۴)، زمانی که مکش رخ میدهد، هر دو مقدار فشار ورودی پمپ و فشار بطن چپ به ناگهان تغییر می کنند. این، بدین معنی است، در صورتی که این متغیرها بدقت اندازه گیری شوند، پدیده مکش به راحتی قابل تشخیص خواهد بود. اگرچه امروزه تکنولوژی قرارگیری چنین سنسورهایی در بدن، برای مانیتور کردن در لحظه و به شکل زمان حقیقی در دسترس میباشد، اما هنوز به شکل گسترده و کاربردی مورد استفاده قرار نگرفته است. بنابراین، به دلیل کمبود اطلاعات موجود، بیشتر روشهای آشکارسازی مکش، مقدماتی و آزمایشی است و این روش ها به کیفیت استخراج اطلاعات مورد نیاز از سیگنالهای در دسترس که میتوانند به شکل پیوسته و برای بازههای زمانی طولانی اندازه گیری شوند، بستگی دارند. به دلیل همین محدودیتها، بیشتر محققین از دبی عبوری پمپ، سرعت پمپ، و یا جریان الکتریکی پمپ، برای استخراج این اطلاعات و پیرو آن، اشکارسازی پدیده مکش بهره میگیرند. در این پروژه، سیگنال دبی عبوری از پمپ، برای رسیدن به این اطلاعات انتخاب شده است.
برای این منظور، استخراج داده ها از سیگنال جریان عبوری از پمپ در LVADها توسط دانشمندان برای سالهای متمادی مورد مطالعه قرار گرفته است و اطلاعات مفید متعددی از دبی پمپ استخراج شده و به عنوان شاخص های مکش برای دسته بندی حالتها و مقادیر مختلف دبی مورد استفاده قرار گرفته است. این اطلاعات، بر اساس دستهبندی دامنههای مختلف (دامنه زمانی، دامنه فرکانسی، دامنه زمانی- فرکانسی) پایهگذاری شده است. یکی از این شاخص ها، بر پایه معیار “حداقل- میانگین- حداکثر” [۵و۴] میباشد، که مرتبط با مقادیر حداقل، متوسط و حداکثر دبی پمپ است. شکل (۳-۵)، دبی پمپ و پوش منحنیهای مقادیر حداقل، حداکثر و میانگین دبی پمپ را در اطلاعات استخراجی از ازمایش ورودی-خروجی متغیر نشان میدهد.
(الف)
(ب)
شکل۳- ۵- اطلاعات استخراج شده از آزمایشهای ورودی-خروجی متغیر
در طول بازه زمانی رخداد پدیده مکش (۱۲۴< t <150) به وضوح دیده می شود که در این بازه، مقدار متوسط دبی پمپ به مقدار بیشینه آن نزدیک است، اما خارج از محدوده مکش، مقدار متوسط دبی پمپ تقریبا نصف مجموع مقادیر کمینه و بیشینه دبی عبوری پمپ خواهد بود. بنابراین، یک اندیس و شاخص زمان-پایه، به شکل زیر را میتوان از آن استخراج نمود.
معادله (۳-۲)
که در این معادله، eدامنه پیک به پیک سیگنال دبی پمپ میباشد.
عبارتهای موجود در معادله (۳-۲)، میتوانند به عنوان شاخص های مکش (SI) مورد استفاده قرار گیرند ]۴[. نتایج این شبیهسازیها، به کمک نرم افزار متلب (MATLAB) نشان داده شده است.
در حقیقت حل این مسئله (Window Size)، برای محاسبه پارامترهای زمانی که برای استخراج اطلاعات از نمونههای برداشت شده از سیگنال دبی پمپ و سایر سیگنالهای موجود انجام می شود، مسئله پیچیدهای خواهد بود و نیازمند در نظر گرفتن یک سری ملاحظات است. معادلات با ابعاد کوچکتر، برای رسیدن به اطلاعات حالت پمپ دارای سرعت بالاتری خواهند بود و این در حالی میباشد که ممکن است معادلات کوچکتر نتوانند اطلاعات مفید و مورد نیاز ما را تامین کنند. بر عکس، معادلات با تاخیر زمانی کاربردی بزرگتر و کاملتر [۱۳] ممکن است زمانی که مدل یا سیستم در حالت زمان حقیقی عمل می کنند، امکان پذیر و عملی نباشند.
بیشتر محققین، روشهایی را برای استخراج اطلاعات با تاخیر زمانیهای مختلف ارائه نموده اند. به عنوان نمونه، Vollkron و همکارانش [۴] از این روش با بهره گرفتن از اطلاعات تا ۵ ثانیه قبل، استفاده کردند. Ferreira و همکارانش [۱۳] نیز از یک روش با بازه ۵ ثانیهای بهره بردند. Morello [25] نیز روشی با بازه زمانی ۲ ثانیهای و Karantonis و همکارانش [۲۶] هم یک روش با بازه زمانی ۶ ثانیهای را مورد استفاده قرار دادند. با اینکه بازههای زمانی برداشتی آنها متفاوت بوده، ولی تمامی نتایج عملی قابل قبول بود. در این پروژه از روشی با بازه زمانی برداشتی ۵ ثانیهای برای شبیهسازی بهره گرفتهایم.
شکل (۳-۶)، نتایج شبیهسازی شاخص مکش را برای اطلاعات استخراجی از یک آزمایش نشان میدهد. تحت شرایط عدم وقوع مکش، مقادیر شاخص مکش به مقدار زیاد تغییر نمیکند و تنها در یک محدوده و بازه کوچک و مشخص تغییر مینماید. اما، زمانی که مکش رخ میدهد، شاخص مکش به مقدار زیاد افزایش مییابد. بنابراین، این شاخص مکش به درستی می تواند رخداد پدیده مکش را در جریان خون عبوری از پمپ در بازه (۱۲۴< t <150) تشخیص دهد.
(الف)
(ب)
شکل۳- ۶- نتایج شبیهسازی اندیس مکش
شبیه سازی به همراه مدل قلب-LVAD
در این بخش، مدل قلب- LVAD (که پیشتر در بخش (۲-۴) به آن پرداخته شد)، به جای آزمایش لابراتواری برای بررسی کارایی سیستم آشکارساز مکش در پاسخ به تغییرات پارامترهای فیزیولوژیکی بدن، مورد بررسی قرار خواهد گرفت. شکل (۳-۷)، بلوک دیاگرام این سیستم را نشان میدهد. در مدت زمانی که این تست انجام میگیرد، مقدار Emax را به منظور شبیه سازی یک قلب بیمار معادل با mmHg/ml0/1در نظر گرفته و نرخ ضربان در مقدار ثابت bpm75 فرض می شود. همچنین RS از مقدار مرجع فعالیت انسان mmHg.s/ml)0/1 (RS=، تا پایینترین سطح فعالیت انسان mmHg.s/ml)0/1 (RS= متغیر خواهد بود.
شکل۳- ۷- بلوک دیاگرام سیستم آشکارساز حالت مکش
RSیا همان مقاومت سیستمی قلب، نشان دهنده پس بارگذاری در بطن چپ است. این مقدار، به واسطه تغییرات پاتولوژیکی شریانهای کوچک و مویرگها در گردش خون سیستمی یا انقباض و انبساط عروق بدن به وسیله عصبهای مربوطه متغیر میباشد. در فیزیولوژی مربوط به قلب، مقاومت سیستمی قلب (SVR) با واحد dyn.s/cm5 بیان می شود و مقدار مرجع آن dyn.s/cm51400-900 میباشد[۲۷]، اما اگر مقاومت سیستمی قلب را به واحد mmHg.s/ml تبدیل نماییم، مقدار مرجع جدید ۰۲۵/۱-۶۷۵/۰ خواهد بود. در این پروژه هم مقادیر RS در بازه ۲/۱-۵/۰ برای شبیه سازی در نظر گرفته می شود.
شکلهای (۳-۸) و (۳-۹)، نتایج شبیهسازی شاخص مکش را برای یک قلب بیمار، با مقادیر مختلف RS نشان میدهد. با توجه به نتایج این شبیهسازی، مقدار شاخص مکش تحت شرایط رخداد پدیده مکش به شدت افزایش مییابد. بنابراین، شاخص مکش می تواند به عنوان مرجعی مطمئن در سیستم آشکارساز مکش برای مدل قلب-پمپ مورد استفاده قرار گیرد.
(الف)
(ب)
شکل۳- ۸- مقادیر سرعت چرخش پمپ و شاخص مکش mmHg.s/ml)0/1 (RS=
(الف)
(ب)
شکل۳- ۹- مقادیر سرعت چرخش پمپ و شاخص مکش mmHg.s/ml)2/1 (RS=
طراحی کنترلر تلفیقی Fuzzy-MPC برای سیستم قلب-LVAD
در این فصل هدف، طراحی و ارائه یک کنترلر تلفیقی، با بهره گرفتن از روشهای فازی (Fuzzy)، و کنترل پیشبین (MPC) برای کنترل کردن LVAD مورد نظر میباشد. این کنترلر میبایست بتواند سرعت چرخش پمپ و متغیرهای کنترلی سیستم را به منظور تامین خروجی قلب (CO) و فشار پرشدگی (متوسط فشار) شریانی مورد نیاز بیمار، به طور اتوماتیک در محدوده نرمال و قابل قبول، تنظیم نماید.
عملکرد کنترلی حلقه باز، در فصل دوم مورد بررسی قرار گرفت. در عملکرد مذکور تنظیمات تنها می تواند توسط کارشناسان آموزش دیده و متخصصین صورت گیرد. این مساله، نقصی جدی برای این نوع عملکرد محسوب می شود، چرا که در شرایط عدم حضور این کارشناسان، اگر تغییری در سطح فعالیت بیمار به وجود آید، کنترلر به درستی نمیتواند سرعت چرخش پمپ را تنظیم کند و بیمار در معرض خطر جدی قرار میگیرد. بر این اساس، پمپ میبایست به شکل اتوماتیک تنظیم گردد، بدین معنی که سرعت چرخش پمپ به کمک یک کنترلر قوی و بر اساس تغییرات سطح فعالیت بیمار ( مثلا تغییرات مقدار RS ) به طور اتوماتیک کنترل شود.
هدف از تالیف این پایان نامه، ارائه یک کنترلر کارآمد برای یک LVAD بوده، به گونه ای که سرعت چرخش پمپ را با کمترین تاخیر و بدون رخداد پدیده مکش در محدودههای تعیین شده برای خروجی عملکردی قلب و متوسط فشار شریانی و با توجه به شرایط فیزیولوژیکی بیمار تامین نماید. تا به حال چندین نوع کنترلر متفاوت، بر پایه اندازه گیری دبی پمپ، سرعت پمپ و جریان الکتریکی پمپ و با بهره گرفتن از روشهای عملکردی مختلف ارائه شده است.
در بخش (۴-۱)، در مورد ساختار کنترلرهای پیشبین توضیحاتی ارائه خواهد شد. در بخش (۴-۲) به طراحی کنترلر تلفیقی پیشبین- فازی خواهیم پرداخت و که از کنترلر فازی (FC) در خروجی کنترلر پیشبین بهره خواهیم برد. در بخش (۴-۳) به بررسی نتایج و مقایسه آن با برخی کنترلرهایی که تا کنون برای این منظور طراحی شده اند (کنترلر فیدبک) خواهیم پرداخت. همچنین به بررسی قدرت این کنترلر در کاهش اثرات نویز بر روی عملکرد پمپ پرداخته خواهد شد.
ساختار کنترلرهای مدل پیشبین
کنترل پیشبین (Model Predictive Control) یا (MPC)، نوعی کنترل پیشرفته فرایند است. کنترل کنندههای پیشبین، مبتنی بر مدلهای دینامیکی فرایند، عمدتاً مدلهای خطی تجربی است که با شناسایی سیستم به دست آمدهاند. مهمترین مزیت MPC آن است که، امکان بهینهسازی تایم اسلات جاری را با در نظر گرفتن تایم اسلاتهای آینده میدهد. این کار با بهینه سازی یک افق زمانی محدود، اما اجرای آن تنها در تایم اسلات جاری انجام میگیرد. MPC، توانایی پیش بینی رخدادهای آینده و اتخاذ اعمال کنترلی متناسب با آن را دارد. کنترل کنندههای MPC، توانایی پیش بینی را ندارند.
مدلهای به کار رفته در MPC، معمولا مدلهایی برای نشان دادن رفتار یک سیستم دینامیکی پیچیده هستند. الگوریتم کنترل پیشبین، پیچیدگی سیستم را افزایش میدهد و برای کنترل سیستمهای ساده که اغلب با کنترل کنندههای PID به خوبی کنترل میشوند لازم نیست. از مشخصه های دینامیکی رایجی که کنترل کنندههای PID را دچار مشکل می کند، میتوان از تاخیرهای زمانی طولانی و دینامیکهای مرتبه بالا نام برد.
مدلهای MPC، تغییرات متغیرهای وابسته را که نتیجه تغییرات متغیرهای مستقل هستند را پیش بینی میکنند. MPC با بهره گرفتن از اندازه گیریهای فعلی از سیستم تحت کنترل، حالت دینامیکی فعلی فرایند، مدلهای MPC و اهداف و محدودیتهای متغیر فرایند، تغییرات آتی متغیرهای وابسته را محاسبه میکند. این تغییرات، به گونهای محاسبه میشوند که متغیرهای وابسته نزدیک به هدف بمانند و محدودیتها روی متغیرهای مستقل و وابسته رعایت شود. معمولا MPC، تنها اولین تغییر در هر متغیر مستقل را برای اجرا میفرستد و محاسبه را برای تغییر بعدی تکرار میکند. این کنترلرها مزایای فراوانی دارند که، در زیر به تعدادی از آنها اشاره میکنیم.
با وجود آنکه بسیاری از فرایندهای واقعی خطی نیستند، اغلب میتوان آنها را در بازه کوچکی خطی در نظر گرفت. روش های MPC خطی، در بیشتر کاربردها با مکانیسم فیدبک به کار میروند، که خطاهای پیش بینی ناشی از عدم تطبیق بین مدل و فرایند را جبران می کند. در کنترل کننده های پیشبین که تنها از مدلهای خطی تشکیل میشوند، اصل برهم نهی (جمع آثار) جبر خطی، امکان میدهد اثر تغییرات متغیرهای مستقل چندگانه برای پیش بینی پاسخ متغیر وابسته، با هم جمع شوند. با این کار، مسأله کنترلی، به یک سری محاسبات جبری ماتریسی مستقیم ساده می شود که سریع و مقاوم هستند.
الگوریتمMPC یک روش کنترل feed forward جهت جبران سازی اغتشاشهای قابل اندازه گیری بکار میگیرد. این الگوریتم، ذاتاً زمانهای مرده را جبران می کند. قوانین کنترل خطی را بسادگی میتوان در کنترل کننده های حاصل از این روش بکار برد. این روش قادر است که (constraints) محدودیتهای موجود در پروسه تحت کنترل را بسادگی در نظر بگیرد. هنگامیکه خروجی مرجع در زمانهای آینده شناخته شده است، عملکرد این الگوریتم بسیار مناسب است.
Refrence Trajectory
Predicted Outputs
Past Inputes and Outputs
+
[چهارشنبه 1400-09-24] [ 08:24:00 ب.ظ ]
|