مقالات و پایان نامه های دانشگاهی | ۲-۲-۲- حافظه کوتاه مدت[۱۱۶](S.T.M) – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
-
-
- حافظه حسی دیداری:[۹۷] این حافظه را به راحتی میتوان با تجربه رفتن به یک اتاق تاریک با یک فلش دوربین و گرفتن عکس تجربه کرد. به طور کلی حافظه حسی به عنوان سیگنال برای هموار سازی لوب گیجگاهی توصیف می شود که به اطلاعات در یک دوره گسترهی زمانی اجازه میدهد که استخراج شود ( لاک و وورث ، ۲۰۰۸).
-
-
- حافظه کوتاه مدت دیداری:[۹۸] این حافظه اطلاعات دیداری را از موضوعات کوچکتر در یک وابستگی انتزاعی نگهداری می کند که مبتنی بر انتزاعات میباشد، ظرفیت آن محدود است که شامل سه – چهار موضوع برای محرک ساده و یا یک یا دو موضوع برای محرک های پیچیدهتر میباشد. این بازنماییها به طور معناداری از طریق ساختار دقیق و استاندارد تصاویر اولیه، به صورت انتزاعی میباشند. در حالیکه حافظه حسی در مقابل تمام تغییرات مطلق موقعیت، مستحکم است و نسبتاً در مقابل تغییرات نسبی مقاوم است. ( جیانگ، اولسون و همکاران [۹۹]، ۲۰۰۲). بر اساس آزمایشات اسپرلینگ ۱۹۶۰ شواهدی بر وجود یک حافظه ی دیداری وجود دارد که می تواند مقادیر زیادی اطلاعاترا، حدود یک پنجم ثانیه، در معرض دید نگه میدارد. این حافظه را که نیسر[۱۰۰](۱۹۶۷) آن را « حافظه آیکونیک» نامیده است. ذاتاً بینایی است و فرایند ادراک به ویژه در مورد آن دسته از محرکهایی که کوتاهمدت هستند، بسیار مهم است. حافظه، سیستم بینایی را قادر میسازد تا شمایلها و صورتها را در طی مدتی که جریانات ذهنی میتواند در سطوح بالاتر پردازش شوند نگهداری نمایند ( وگا، کاناس و همکاران[۱۰۱]، ۲۰۱۳)
- حافظه بلند مدت دیداری[۱۰۲] : بازنمایی این نوع حافظه در زمان کوتاه به دست می آید. اما ظرفیت محدود حافظه کوتاه مدت دیداری، از هر تجمع اطلاعات دیداری در یک دوره طولانی جلوگیری می کند. در عوض حافظهی بلند مدت از یک ظرفیت ذخیرهی بالا و تمرکز و توجه نیرومندی برخوردار است. حافظه بلند مدت دیداری موضوعات، در ارائه و طبقه بندی آن نقش اساسی ایفا می کند ( کانکل و برادی، ۲۰۱۱). در ادامه مراحل پردازش اولیه اطلاعات بینایی بررسی و مطالعه میگردد.
۲-۲-۱-۱- مراحل پردازش اولیه اطلاعات بینایی:
چهار سیستم حافظه در ابقاء و نگهداری اطلاعات بینایی سهیم هستند: ماندگاری مرئی[۱۰۳]، ماندگاری اطلاعاتی[۱۰۴]، حافظه کوتاهمدت بینایی و حافظه بلند مدت بینایی.
ماندگاری مرئی و ماندگاری اطلاعاتی، موقعیت مکانی اشیاء را در شبکیه[۱۰۵] حفظ می کند که دارای ظرفیتی بالا و جزء به جزء است و سریعاً بعد از حادثه محرکی محو میگردد ( دی لولو[۱۰۶]، ۱۹۸۰؛ هالینگورث، هیان و همکاران[۱۰۷]، ۲۰۰۵) از این رو با هم تحت عنوان حافظه تصویری[۱۰۸]یا ترجیحاً ماندگار
حسی[۱۰۹] یاد می شود. ماندگار مرئی، یک رد بینایی است که در خلال ۱۰۰-۸۰ هزارم ثانیه بعد از شروع محرک محو میگردد ( دی لولو، ۱۹۸۰). ماندگاری اطلاعاتی نیز یک رد حسی را ابقاء و نگهداری می کند، اما به شیوهای متفاوت از ماندگاری مرئی؛ ماندگاری اطلاعات بر خلاف ماندگاری مرئی، بینایی و قابل دیدن نیست. در حالیکه مدت ماندگاری مرئی مربوط به شروع محرک است، ماندگاری اطلاعاتی حدود ۳۰۰-۱۵۰ هزارم ثانیه بعد از پایان محرک ادامه مییابد ( فیلیپس[۱۱۰]، ۱۹۷۴).
حافظه کوتاه مدت بینایی: بازنماییهای بینایی برگرفته از اطلاعات ( درون داده ) حسی را ابقاء می کند. بر خلاف ظرفیت بالای ماندگاری حسی، حافظه کوتاهمدت بینایی گنجایش محدود سه یا چهار شی را دارد که در عین حال، وابسته به راهبردی که از طریق آن رمزگردانی اطلاعات صورت میگیرد نیز میباشد البته ظرفیت آن برای مکان، متفاوت از ظرفیت آن برای ویژگیهایی نظیر رنگ و جهت است
( لاک[۱۱۱]، ۱۹۹۷؛ به نقل از هالینگورث و همکاران، ۲۰۰۵ ؛ رنسینک[۱۱۲]؛ به نقل از بروکمل، وانگ[۱۱۳] و همکاران، ۲۰۰۲). و دقت فضایی کمتری نسبت به ماندگاری مرئی دارد. اما به طور قابل توجهی نیرومند تر از ماندگاری حسی است و برای مدتزمان کوتاه تری باقی میماند ( ۶۰۰ هزارم ثانیه در مقابل ۱۰۰ هزارم ثانیه در ماندگاری حسی) و به ویژگیهای عالیتر شیء حساس است (هالینگورث و همکاران، ۲۰۰۵). شواهد برای بازنماییهای مبتنی بر شی در حافظه کوتاه مدت بینایی، از این حقیقت ناشی می شود که ظرفیت حافظه کوتاه مدت بینایی از تعداد اشیایی که باید به خاطر سپرده شود ناشی میشود و نه از ویژگیهای بینایی که باید به خاطر سپرده شود ( لاک، ۱۹۹۷؛ به نقل از هالینگورث و همکاران، ۲۰۰۵). البته حافظه کوتاهمدت بینایی، در پردازش مفهومی اطلاعات بینایی نیز نقش عمدهای بر عهده دارد و منجر به سبک اطلاعات از حالت بازنماییهای بینایی به صورت بازنماییهای طرحوارهای می شود. بنابرین، این ساختار از سو وظیفهی نگهداری اطلاعات بینایی را به عهده دارد و از سوی دیگر، در تجزیه و تحلیل بعدی اطلاعات بینایی، مانند بازشناسی شیء ) سهیم میباشد.
حافظه بلندمدت بینایی، بازنمایی بصری ویژگیهای متناظر در حافظه کوتاهمدت بینایی را حفظ میکند، اما این توانایی را دارد که صدها بازنمایی بصری از اشیاء را در مقیاسهای زمانی طولانیتر ذخیره کند ( تارک- براون و فان،[۱۱۴] ۲۰۱۳)
برای تجزیه و تحلیل اطلاعات بینایی، این اطلاعات وارد قشر بینایی اولیه[۱۱۵] (v1) واقع در قشر بینایی میشود و از آنجا برای تجزیه و تحلیلهای اختصاصیتر ( مانند رنگ، شکل، حرکت) به مناطق دیگری از قشر بینایی وارد می شود.
۲-۲-۲- حافظه کوتاه مدت[۱۱۶](S.T.M)
هنگام ثبت اطلاعات حسی، یعنی هنگام تشکیل حافظه حسی اگر به محرک توجه کنیم، میتوانیم آن را، بعد از آن که خود محرک از بین رفت، به مدت تقریباً یک دقیقه در حافظه کوتاه مدت خود نگهداریم ( ابراهیمی مقدم، ۱۳۹۰). در واقع با « توجه» و « دقت کردن» اطلاعات از حافظه حسی به حافظه کوتاهمدت انتقال مییابد حتی در مواردی که اطلاعات معینی را برای فقط چند لحظه باید به خاطر بسپاریم باز هم سه مرحله حافظه شامل رمزگردانی، اندوزش و بازیابی در کارند
( احمدی، ۱۳۹۰).
[جمعه 1401-09-25] [ 10:15:00 ق.ظ ]
|