پایان نامه -تحقیق-مقاله – ۲-۱۰٫پاتوفیزیولوژی – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
۲-۹-۲٫عفونتهای ویروسی
عفونتهای ویروسی دستگاه تنفسی فوقانی (نظیر رینوویروس،ویروس سن سیشینال تنفسی و کروناویروس)شایعترین محرکهای دوره های تشدید حاد آسم هستند و می توانند سلولهای اپیتلیال راه های هوایی فوقانی و تحتانی را مورد تهاجم قرار دهند. مکانیسمی که به وسیله آن این ویروسها می توانند موجب تشدید آسم شوند،خیلی کم شناخته شده است،اما افزایش التهاب مجاری هوایی همراه با افزایش تعداد ائوزینوفیلها و نوتروفیلهل وجود دارد. شواهدی وجود دارد که میزان مبتلا به آسم کاهش یافته است،این موضوع منجر به افزایش آمادگی ابتلا به این عفونتهای ویروسی و پاسخ التهابی شدیدتر می شود.
۲-۹-۳٫عوامل دارویی
داروهای متعددی می توانند محرک آسم باشد. بلاکرهای β آدرنرژیک معمولاً به صورت حاد آسم را بدتر میکنند و استفاده از آنها ممکن است کشنده باشد. مکانیسمهای این امر کاملاً روشن نیست،ولی احتمالاً با افزایش انقباض برونشی کولینرژیک مرتبط است. باید از تمام β بلاکرها اجتناب شود و حتی ۲β بلاکرهای انتخابی و یا استفاده موضعی (مثل قطرههای چشمی تیمولول) می توانند خطرناک باشند. مهار کننده های آنزیم مبدل آنژیوتانسین از لحاظ تئوری مضر هستند چرا که مانع شکسته شدن کینینها (که منقبض کننده برونش میباشند)،میشوند؛در هر حال،ندرتاً موجب بدتر شدن آسم میشوند و سرفههای شاخص ناشی از آن،نیست. آسپیرین می تواند موجب بدتر شدن آسم در بعضی بیماران شود.
۲-۹-۴٫ورزش
ورزش به ویژه در کودکان یک محرک شایع برای آسم است. مکانیسم آن مربوط به هایپرونتیلاسیون است که منجر به افزایش اسمولالیتی در مایعات اطراف مجاری هوایی و افزایش آزاد شدن مدیاتورهای ماست سل می شود؛این موارد انقباض برونش میگردند. آسم القا شده توسط ورزش (ELA)[16] به طور معمول بعد از اتمام ورزش آغاز می شود و به طور خود به خود طی ۳۰ دقیقه بهبود مییابد. ELA در آب و هوای سرد و خشک نسبت به آب و هوای گرم و مرطوب بدتر می شود. به این دلیل،ELA در ورزشهایی نظیر دومیدانی در هوای سرد،اسکی و هاکی روی یخ نسبت به شنا شدیدتر میباشد. ممکن است به وسیله استفاده قبلی از ۲β- آگونیست و آنتیلوکوترینها بتوان از ELA جلوگیری کرد،ولی بهترین پیشگیری به واسطه درمان منظم با ICS است که باعث کاهش جمعیت ماستسلهای سطحی مورد نیاز برای این پاسخ میشوند.
۲-۹-۵٫عوامل فیزیکی
هوای سرد و هایپرونتیلاسیون می توانند به واسطه مکانیسمهایی مشابه ورزش موجب تحریک آسم شوند. قاهقاه خندیدن هم می تواند یک محرک باشد. بسیاری از بیماران بیان کرده اند که آسم آنها در هوای گرم و تغییرات هوا بدتر می شود. بعضی از بیماران مبتلا به آسم وقتی با عطرها و ادکلنهای قوی مواجه میشوند،بدتر میگردند ولی مکانیسم این پاسخ نامشخص است.
۲-۹-۶٫غذا
شواهد کمی مبنی بر افزایشعلائم آسم در اثر واکنشهای آلرژیک نسبت به غذا وجود دارد،در حالی که بسیاری از بیماران عقیده دارند که علائمشان در مقابل بعضی از غذاهای خاص بدتر می شود. رژیمهای ممانعتی[۱۷]معمولاً در کاهش تعداد دوره های آسم ناموفق هستند. بعضی غذاها نظیر صدف و آجیل،ممکن است باعث القای واکنشهای آنافیلاکتیک شامل ویزینگ شوند. بیماران مبتلا به آسم القا شده توسط آسپیرین ممکن است از رژیمهای بدون سالسیلات سود ببرند،ولی حفظ این روش سخت میباشد. افزودنیهای خاص غذایی ممکن است محرک آسم باشند. متابیسولفیت[۱۸](که به عنوان یک نگهدارنده غذایی به کار میرود)می تواند از طریق آزاد کردن گاز سولفور دیاکسید در معده،موجب تحریک آسم شود. تارترازین[۱۹](یک عامل زرد رنگ کردن غذا)قبلاً به عنوان محرک آسم به شمار میرفت،ولی شواهد اندکی برای این موضوع وجود دارد.
۲-۹-۷٫عوامل شغلی
مواد متنوعی در محیط کار یافت شدهاند که می توانند به عنوان عوامل حساسکننده (همان طور که در بالا بحث شد) و هم چنین محرکهای افزایش علائم آسم عمل نمایند. آسم شغلی به طور مشخص همراه با بروز علائم در هنگام کار و بهبودی در تعطیلات آخر هفته و اوقات فراغت میباشد. اگر مواجهه در ۶ ماه اول بروز علائم رفع شود،معمولاً بهبود کامل حاصل می شود. علائم مداومتر منجر به تغییرات زود هنگام و اجتناب از مواجهه مهم است.
۲-۹-۸٫عوامل هورمونی
آسم در بعضی از خانمها پیش از قاعدگی تشدید می شود که گاهی می تواند بسیار شدید باشد. مکانیسمهای این امر کاملاً درک نشده است ولی به کاهش میزان پروژسترون مربوط است و در موارد بسیار شدید می تواند به واسطه درمان با دوزهای بالای پروژسترون و فاکتوهای آزاد کننده گنادوتروپین بهبود پیدا کند. تیروتوکسیکوز و هایپوتیروئیدی می توانند موجب بدتر شدن آسم شوند اگر چه مکانیسمها هنوز کاملاً شناخته شده نیست.
۲-۹-۹٫ریفلاکس معدی مروی[۲۰]
ریفلاکس گاستروازوفاژیال در بیماران مبتلا به آسم شایع است. چرا که برونکودیلاتورها موجب افزایش آن میشوند. با وجود اینکه ریفلاکس اسید می تواند انقباض برونشی رفلکسی را تحریک کند،به ندرت سبب علائم آسم می شود و درمان آنتیریفلاکس در کاهش علائم آسم در اکثر بیماران ناموفق است.
۲-۹-۱۰٫استرس
بسیاری از بیماران مبتلا به آسم میگویند که علائم بیماریشان با استرس بدتر می شود. شکی وجود ندارد که فاکتورهای روانی از طریق مسیرهای رفلکس کولینرژیک می توانند سبب القای انقباض برونش شوند. به طور متناقض،استرس بسیار شدید،مثل عزاداری، معمولاً منجر به بدتر شدن آسم نمی شود و حتی می تواند موجب بهبود آسم شود.
۲-۱۰٫پاتوفیزیولوژی
محدودیت جریان هوا عمدتاًً به علت انقباض برونشهاست،اما ادم مجاری هوایی،احقان عروقی،و انسداد مجاری به وسیله اگزودا هم می توانند موجب این امر شوند. این موضوع منجر به کاهش حجم بازدمی فشاری در یک ثانیه (FEV1)، نسبت FEV1به ظرفیت حیاتی فشاری (FVC)[21] و قله جریان بازدمی (PEF)[22] و همین طور افزایش مقاومت مجاری هوایی می شود. بسته شدن زودرس مجاری هوایی محیطی منجر به پر هوایی (احتباس هوا[۲۳]) وافزایش حجم باقیمانده (به ویژه در تشدیدهای حاد و در آسم شدید پایدار) می شود. در موارد شدیدتر آسم، کاهش تهویه و افزایش جریان خون ریوی منجر به عدم تناسب تهویهو خونرسانی و پرخونی برونشیال می شود. نارسایی تهویه حتی در بیماران مبتلا به آسم خیلی شدید،هم ناشایع است و PCO2شریانی بر اثر افزایش تهویه کاهش مییابد.
۲-۱۰-۱٫افزایش پاسخ دهی مجاری هوایی
[جمعه 1401-09-25] [ 10:13:00 ق.ظ ]
|