طرح های پژوهشی و تحقیقاتی دانشگاه ها در مورد : تاثیر اقلیم بر صنعت ... |
ج): حالت سوم شامل میانگین حداقل دمای روزانه و میانگین حداکثر رطوبت نسبی است. این نمودار برای مشخص نمودن شرایط زیست اقلیمی در ساعات سرد شب است.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
بعد از انجام مراحل بالا و مشخص نمودن اقلیم آسایش ( متوسط، ساعات روشنایی و شب) برای دوره های پنج گانه، فوق الذکر، در ادامه با بهره گرفتن از معادله همبستگی و برون یابی خط واریانس (رابطه۱ )، مقادیر مختلف مولفه های اقلیمی دما و رطوبت نسبی، برای یازده سال بعد، تا سال ۲۰۱۶ محاسبه و پیش بینی شده، در نهایت با بهره گرفتن از مقادیر پیش بینی شده برای سال ۲۰۱۶، شرایط زیست اقلیمی متوسط، ساعات گرم و شب هنگام در ماه های مختلف ایستگاه یزد در نمودار زیست اقلیمی گیونی ترسیم گردید.
مراحل فوق الذکر برای تمام مولفه ها و دوره ها بصورت جداگانه انجام و نتایج آن در نمودار گیونی ترسیم شد. در قسمت بعد به توضیح ۳ نمونه از نمودارها( گذشته،حال و آینده) اکتفا می گردد.
۴-۲- نتایج
۴-۲-۱- شرایط زیست اقلیمی میانگین روزانه
برای به دست آوردن آسایش اقلیمی میانگین روزانه شهر یزد ، داده های اقلیمی ۵۰ ساله (۲۰۰۶-۱۹۵۷)ایستگاه یزد مورد استفاده قرار گرفته اند که این ۵۰ سال به ۵ دوره ۱۰ ساله تقسیم شده و برای هر دوره نتایج زیر به دست آمد:
- دوره اول(۱۹۶۶-۱۹۵۷): در دوره اول ماه های سپتامبر و می در محدوده آسایش میانگین روزانه واقع شده اند و ماه های اکتبر و آوریل در نزدیکی منطقه آسایش قرار دارند که با افزودن حدود ۲۰۰وات بر متر مربع انرژی تابشی ، در محدوده آسایش اقلیمی قرار خواهند گرفت ، علاوه بر این ماه های ژوئن و آگوست با افزودن جریان هوایی حدود ۱ متر بر ثانیه و ماه جولای با افزودن ۵/۱ متر بر ثانیه جریان هوا ، پتانسیل قرار گرفتن در محدوده آسایش اقلیمی را خواهند داشت(شکل شماره ۴-۱).
- دوره دوم(۱۹۷۶-۱۹۶۷) : در دوره دوم اقلیم گرمتر شده به طوری که هر چند ماه های می و سپتامبر در محدوده آسایش اقلیمی قرار دارند اما نسبت به دوره اول، دما افزایش یافته و ماه های سال در نمودار به سمت بالارفته اند. همچنین ماه اکتبر با افزودن ۱۵۰وآوریل با افزودن ۲۰۰ وات بر متر مربع انرژی تابشی به محدوده آسایش اقلیمی وارد خواهند شد.. علاوه بر این ، ماه های ژوئن و آگوست با افزودن ۵/۰ ماه جولای با افزودن ۱ متر بر ثانیه جریان هوا در محدوده آسایش اقلیمی قرار خواهند گرفت.
- دوره سوم(۱۹۸۶-۱۹۷۷): در این دوره ماه های می و سپتامبر در محدوده آسایش اقلیمی قرار گرفته اند و ماه های اکتبر و آوریل با افزودن ۱۵۰ وات بر متر مربع انرژی تابشی به محدوده آسایش اقلیمی وارد خواهند شد و ماه ژوئن با افزایش ۱/۰ ، آگوست۵/۰ و جولای با ۱ متر بر ثانیه جریان هوا به محدوده آسایش اقلیمی وارد خواهند شد.
دوره چهارم(۱۹۹۶-۱۹۸۷): در این دوره ماه های می و سپتامبر در محدوده آسایش اقلیمی قرار گرفته اند اما ماه می به سمت گرمتر شدن و رطوبت کمتر پیش رفته است. علاوه بر این ماه های آوریل و اکتبر با افزوده شدن ۱۵۰وات بر متر مربع انرژی تابشی به محدوده آسایش اقلیمی وارد خواهند شد. و ماه های ژوئن و آگوست با افزودن ۵/۰ و جولای با ۱ متر بر ثانیه جریان هوا به محدوده آسایش اقلیمی وارد خواهند شد.
- دوره پنجم(۲۰۰۶-۱۹۹۷): در این دوره یک تغییر بسیار بزرگی رخ داده و ملاحظه می شود که ماه سپتامبر از محدوده آسایش اقلیمی خارج شده و فقط ماه می در محدوده آسایش قرار دارد. همچنین ماه اکتبر با افزودن ۱۲۰ و آوریل با افزودن ۱۴۰ وات بر متر انرژی تابشی به محدوده آسایش اقلیمی وارد خواهند شد. علاوه بر این ماه ژوئن باافزودن ۵/۰ و آگوست با ۱ و جولای با ۵/۱ متر بر ثانیه جریان هوا به محدوده آسایش اقلیمی وارد خواهند شد(شکل شماره ۴-۲).
- با پیش بینی برای دوره ده ساله تا سال ۲۰۱۶، نشان می دهد که فقط ماه می در محدوده آسایش اقلیمی قرار دارد و ماه های اکتبر و آوریل با افزودن۱۴۰، نوامبر۵۰۰ و ماه مارس با افزایش ۶۰۰ وات بر متر مربع انرژی تابشی به محدوده آسایش اقلیمی وارد خواهند شد، علاوه بر این ماه۹ سپتامبر با افزودن ۱/۰ ، ژوئن۵/۰ ، آگوست ۱ و جولای ۵/۳ متر بر ثانیه جریان هوا به این محدوده وارد خواهند شد.(شکل شماره ۴-۳).
شکل۴-۱: نمودار اقلیم آسایش گیونی برای دوره اول میانگین روزانه
شکل۴-۲: نمودار اقلیم آسایش گیونی برای دوره پنجم میانگین روزانه
شکل۴-۳: نمودار اقلیم آسایش گیونی برای پیش بینی میانگین روزانه
۴-۲-۲- شرایط زیست اقلیمی ساعات گرم روز
دوره اول(۱۹۶۶-۱۹۵۷): در این دوره ماه های آوریل و اکتبر در محدوده آسایش اقلیمی واقع شده اند و ماه مارس با افزایش ۱۵۰ ، نوامبر ۱۶۰ ، فوریه ۴۵۰ ، دسامبر ۴۸۰ و ژانویه ۷۵۰ متر مربع انرژی تابشی به این محدوده وارد خواهند شد.علاوه بر این ماه می با افزودن ۰.۵ متر بر ثانیه جریان هوا و ماه سپتامبر با افزایش ۵ ، ژوئن ۲۱ ، آگوست ۲۹ و جولای با ۳۲ قطره آب در هر ۴۵۰ گرم هوا ، به محدوده آسایش اقلیمی وارد خواهند شد(شکل شماره۴-۴ ).
- دوره دوم(۱۹۷۶-۱۹۶۷) : در این دوره ماه اکتبر از محدوده آسایش اقلیمی خارج شده و فقط ماه آوریل در این محدوده قرار دارد. و ماه های نوامبر و مارس با افزودن ۱۵۰، فوریه ۴۶۰ ، دسامبر ۶۰۰ و ژانویه ۶۰۰ وات بر متر مربع انرژی تابشی به محدوده آسایش اقلیمی وارد خواهند شد علاوه بر این ماه می با افزودن و ۵/۱ و سپتامبر۵/۲ متر بر ثانیه جریان هوا و ماه ژوئن با افزایش۲۲ ، آگوست ۲۱ و جولای با ۳۱ قطره آب در هر ۴۵۰ گرم هوا ، به محدوده آسایش اقلیمی وارد خواهند شد.
دوره سوم(۱۹۸۶-۱۹۷۷) : در این دوره ماه های آوریل و اکتبر در محدوده آسایش اقلیمی واقع شده اند. و ماه های مارس و نوامبر با افزایش ۱۵۰، فوریه ۶۰۰ ، دسامبر ۴۶۰ و ژانویه ۸۰۰ متر مربع انرژی تابشی به این محدوده وارد خواهند شد. علاوه بر این ماه می با افزودن و ۱ و سپتامبر ۲ متر بر ثانیه جریان هوا و ژوئن و آگوست با افزودن ۲۴ و جولای با ۳۰ قطره آب در هر ۴۵۰ گرم هوا ، به محدوده آسایش اقلیمی وارد خواهند شد.
دوره چهارم(۱۹۹۶-۱۹۸۷): در این دوره ماه اکتبر از محدوده آسایش اقلیمی خارج شده و فقط ماه آوریل در این محدوده قرار دارد. و ماه های نوامبر و مارس با افزودن ۱۵۰ ، فوریه و دسامبر ۵۰۰ و ژانویه ۷۵۰ وات بر متر مربع انرژی تابشی به محدوده آسایش اقلیمی وارد خواهند شد علاوه بر این ماه می با افزودن ۱ متر بر ثانیه جریان هوا و ماه ژوئن و آگوست با افزایش۲۵ ، سپتامبر۱۸ و جولای با ۳۱ قطره آب در هر ۴۵۰ گرم هوا ، به محدوده آسایش اقلیمی وارد خواهند شد.
دوره پنجم(۲۰۰۶-۱۹۹۷): در این دوره هیچ کدام از ماه های سال در محدوده آسایش اقلیمی واقع نشده اند و ماه نوامبر با افزایش ۱۵۰ ، مار س ۱۷۰ ، فوریه و دسامبر ۴۵۰ و ژانویه ۵۲۰ وات بر متر مربع به محدوده آسایش اقلیمی وارد خواهند شد ، علاوه بر این ماه می با افزودن ۱ متر بر ثانیه جریان هوا ، ماه سپتامبر با افزودن ۱۷ ، ژوئن ۲۲ ، آگوست ۲۹ و جولای ۳۱ قطره آب در هر ۴۵۰ گرم هوا به محدوده آسایش اقلیمی وارد خواهند شد(شکل شماره۴-۵ ).
- با پیش بینی برای دوره ده ساله تا سال ۲۰۱۶، نشان می دهد که هیچ یک از ماه های سال در محدوده آسایش اقلیمی واقع نشده ، و ماه نوامبر با افزودن ۱۲۰، مارس۱۴۵، دسامبر۴۵۰، فوریه ۴۷۰ و ماه ژانویه با افزودن ۷۵۰وات بر متر مربع انرژی تابشی به محدوده آسایش اقلیمی وارد خواهند شد، همچنین ماه آوریل با افزودن۱/۰، اکتبر ۵/۰ ، و می ۵/۳ متر بر ثانیه جریان هوا و ماه سپتامبر با افزودن۲۰، ژوئن و می ۳۰ و جولای ۳۲ قطره آب در هر ۴۵۰ گرم هوا به محدوده آسایش اقلیمی وارد خواهند شد(شکل شماره ۴-۶).
شکل۴-۴: نمودار اقلیم آسایش گیونی برای دوره اول ساعات گرم روز
شکل۴-۵: نمودار اقلیم آسایش گیونی برای دوره پنجم ساعات گرم روز
شکل۴-۶: نمودار اقلیم آسایش گیونی برای پیش بینی ساعات گرم روز
۴-۲-۳- شرایط زیست اقلیمی ساعات سرد شب
- دوره اول(۱۹۶۶-۱۹۵۷) : در این دوره فقط یک ماه از سال یعنی ماه جولای در محدوده آسایش اقلیمی واقع شده است و ماه ژوئن با افزودن ۱۳۰ ، آگوست۱۴۰ و ماه های می و سپتامبر ۴۰۰ وات بر متر مربع انرژی تابشی به محدوده آسایش اقلیمی وارد خواهند شد. علاوه بر این ، ملاحظه می گردد که ماه های ژانویه ، فوریه و دسامبر در نزدیکی خط انجماد واقع شده اند(شکل شماره۴-۷).
- دوره دوم(۱۹۷۶-۱۹۶۷) : در این دوره ماه جولای در محدوده آسایش اقلیمی واقع شده است . و ماه های ژوئن و آگوست با افزودن ۱۴۰ و ماه های می و سپتامبر ۴۰۰ وات بر متر مربع انرژی تابشی به محدوده آسایش اقلیمی وارد خواهند شد. لازم به ذکر است که ماه های ژانویه و دسامبر در پایین تر از خط انجماد واقع شده اند که این در نوع خود جالب توجه است.
- دوره سوم(۱۹۸۶-۱۹۷۷): در این دوره ماه جولای در محدوده آسایش اقلیمی واقع شده است ، اما لازم به ذکر است که با افزایش میزان رطوبت و کاهش دما نسبت به دو دوره قبل همراه بوده است. و ماه ژوئن با افزودن ۱۴۰ ، آگوست ۱۵۰ و ماه های می و سپتامبر ۴۳۰وات بر متر مربع انرژی تابشی به محدوده آسایش اقلیمی وارد خواهند شد. علاوه بر این ، ماه ژانویه در زیر خط انجماد واقع شده و ماه های دسامبر و فوریه با فاصله کمی در بالای این خط قرار دارند.
-دوره چهارم(۱۹۹۶-۱۹۸۷): در این دوره تنها ماهی که در محدوده آسایش اقلیمی واقع شده ، ماه جولای است و ماه های ژوئن و آگوست بر روی خط منطقه آسایش واقع شده اند. و ماه می با افزایش ۳۸۰ و ماه سپتامبر با افزایش ۴۲۰ وات بر متر مربع انرژی تابشی به محدوده آسایش اقلیمی وارد خواهند شد. علاوه بر این ماه ژانویه پایین تر از خط انجماد واقع شده و ماه های فوریه و دسامبر با فاصله کمی در بالای خط انجماد واقع شده اند.
- دوره پنجم(۲۰۰۶-۱۹۹۷) : در این دوره یک تغییر اساسی رخ داده و سه ماه از سال ، یعنی ماه های جولای ، آگوست و ژوئن در محدوده آسایش اقلیمی قرار گرفته اند ، و ماه های می و سپتامبر با افزایش حدود ۱۷۰ وات بر متر مربع انرژی تابشی به محدوده آسایش اقلیمی وارد خواهند شد. لازم به ذکر است که در این دوره ماه های ژانویه، دسامبر و فوریه با فاصله کمی در بالای خط انجماد واقع شده اند(شکل شماره۴-۸ ).
- با پیش بینی برای دوره ده ساله تا سال ۲۰۱۶، نشان می دهد که ۳ ماه سال ، یعنی ماه های جولای ، ژوئن و آگوست در محدوده آسایش اقلیمی واقع شده اند و ماه سپتامبر با افزایش ۱۵۰، می ۱۶۰، آوریل و اکتبر ۶۲۰ وات بر متر مربع انرژی تابشی به محدوده آسایش اقلیمی وارد خواهند شد. لازم به ذکر است که ماه ژانویه با فاصله بسیار کمی در بالای خط انجماد واقع شده است(شکل شماره ۴-۹).
شکل۴-۷: نمودار اقلیم آسایش گیونی برای دوره اول ساعات سرد شب
شکل۴-۸: نمودار اقلیم آسایش گیونی برای دوره پنجم ساعات سرد شب
شکل۴-۹: نمودار اقلیم آسایش گیونی برای پیش بینی ساعات سرد شب
۴-۲-۴- نتیجه گیری مدل گیونی
با توجه به موارد ذکر شده، برای سه دوره زمانی روزانه، ساعات گرم روز و ساعات سرد شب نتایج زیر حاصل شده است.
در دوره اول روزانه، ماه های سپتامبر و می در محدوده آسایش میانگین روزانه واقع شده اند و ماه های اکتبر و آوریل در نزدیکی منطقه آسایش قرار دارند اما در دوره پنجم ملاحظه شده است که یک تغییر بسیار بزرگی رخ داده و ماه سپتامبر از محدوده آسایش اقلیمی خارج شده و فقط ماه می در محدوده آسایش قرار دارد و در پیش بینی برای دوره ده ساله تا سال ۲۰۱۶، نشان می دهد که فقط ماه می در محدوده آسایش اقلیمی قرار دارد که در طول این دوره ها، دما به طور معنادار دارای روند افزایشی و رطوبت نیز به طور معنادار روندی کاهشی داشته است.
در دوره اول ساعات گرم روز، ماه های آوریل و اکتبر در محدوده آسایش اقلیمی واقع شده اند ولی در دوره پنجم ملاحظه می شود که هیچ کدام از ماه های سال در محدوده آسایش اقلیمی قرار ندارند و در دوره پیش بینی تا سال ۲۰۱۶ نیز این روند وجود دارد، که این موارد نشان دهنده افزایش دما و کاهش رطوبت به طور معنادار در ایستگاه یزد است و در نتیجه ماه های سال از محدوده آسایش اقلیمی خارج شده اند.
در دوره اول ساعات سرد شب فقط یک ماه از سال یعنی ماه جولای در محدوده آسایش اقلیمی واقع شده است، اما در دوره پنجم یک تغییر اساسی رخ داده و سه ماه از سال، یعنی ماه های جولای ، آگوست و ژوئن در محدوده آسایش اقلیمی قرار گرفته اند و این روند در دوره پیش بینی تا سال ۲۰۱۶ نیز تکرار شده است، و از این موارد می توان چنین نتیجه گرفت که اقلیم آسایش شهر یزد در دوره زمانی ساعات سرد شب دارای روندی مناسب است.
۴-۳- شاخص آسایش مدل ماهانی
برای ارزیابی وضعیت گرمایی یک منطقه و تشخیص مسائل معماری از جدولهای مختلفی استفاده می شود. یکی از رایجترین این جداول، جدول ماهانی است که نخستین بار در سال ۱۹۷۱ توسط کارل ماهانی عرضه و سپس تکمیل شد(کسمائی، ۱۳۷۸. ۱۳۶۳). جدول ماهانی منطقه آسایش شب و روز هر ماه را با توجه به معدل سالیانه دمای محل مورد مطالعه و معدل رطوبت نسبی همان ماه تعیین می کند(جدول۴-۱ ). برای ارزیابی وضعیت گرمایی یک مکان بوسیله این جدول باید مطابق دستورالعمل زیر رفتار نمود:
معدل سالیانه دما و معدل دمای بیشینه و کمینه هر ماه هر منطقه یا مکان مورد مطالعه را تعیین کرد.
معدل رطوبت نسبی هر ماه را حساب کرد.
به ازاء معدل سالیانه دما و رطوبت نسبی هر ماه، و به کمک جدول۳ گروه اقلیمی مورد مطالعه را تشخیص داد، و سپس محدوده منطقه آسایش شب و روز آن ماه را از همان جدول استخراج کرد.
معدل دمای بیشینه(کمینه) هر ماه را با منطقه آسایش روز(شب) سنجید. اگر معدل دمای بیشینه( کمینه):
الف- بزرگتر از حد فوقانی منطقه آسایش روز(شب) باشد، روزهای(شبهای) ماه مورد مطالعه گرم
ب- در میان دو محدوده منطقه آسایش قرار بگیرد، روزهای(شبهای) آن ماه معتدل
[چهارشنبه 1400-09-24] [ 12:01:00 ب.ظ ]
|