مقالات و پایان نامه ها | بند دوم: درج وعده برای پرداخت چک – 7 |
چک حسب تعریف وسیله انتقال طلب حال است و درج وعده در چک با طبیعت این سند مغایر است.
صدور چک با تاریخ مؤخر در کشور ما آنچنان رواج دارد که اصطلاح چک وعدهدار بر خلاف مفهوم لغوی آن، چک دارای تاریخ صدور مؤخر را متبادر به ذهن میسازد.
قانونگذاران کوشیدهاند نسبت به استفاده نادرست از چک واکنشهای مناسبی نشان دهند. زیرا مزایایی که مقنن برای دارنده چک در نظر میگیرد و مسئولیتهایی را که به امضاءکنندگان آن تحمیل میکند، متناسب با نقش و کاربرد حقیقی چنین سندی است.
قانون تجارت ایران در ماده ۳۱۱ مقرر میدارد: «در چک باید محل و تاریخ صدور قید شود و به امضای صادرکننده برسد. پرداخت وجه نباید وعده داشته باشد.»
به علاوه ماده ۳۱۳ مقرر میدارد: «وجه چک باید به محض ارائه کارسازی شود».[۷۷]
مبحث سوم: ضمانت اجرای فقدان شرایط صوری
در قانون تجارت ماده خاصی به این امر اختصاص نیافته است. معذالک، تبصره ذیل ماده ۳۱۹ ق.ت. چکی را که فاقد شرایط اساسی مقرر در این قانون باشد- یعنی در واقع شرایط منعکس در ماده ۳۱۱- چک تلقی نمیکند. احتیاطهایی که بانکهای ایران در پرداخت چک میکنند، چنان جدی است که میتوان گفت بر حسب عرف و عمل، چکی که دارای شرایط مندرج در قانون نباشد، دیگر چک به حساب نمیآید. بلکه سند دیگری است که بر حسب شکل و محتوای خود، تابع شرایط دیگری است. [۷۸]
البته میتوان گفت با توجه به مواد ۳۱۱ الی ۳۱۲ ق.ت. هر جا که قانونگذار در این مواد، از فعل «باید» و «نباید» استفاده کردهاست، عدم رعایت آن ها به دلیل توالی فاسدی که متعاقباً حادث میگردد موجب خروج چک از جنبه سند تجاری بودن آن میگردد، ولی خارج از مواد مذکور، به نظر میرسد که عدم رعایت آن ها خللی به سند یاد شده به عنوان یک سند تجاری وارد نساخته و بنا به تعبیری، شاید بتوان موارد اخیر را از باب تفویض وکالت به دارنده چک برای تکمیل آن قلمداد کرد. [۷۹] در این خصوص در مباحث آینده توضیحات بیشتری ارائه خواهد شد.
فصل ششم: نحوه رسیدگی به شکایات چک (ضمانت اجراهای عدم پرداخت چک)
به منظور رسیدن به اهداف قانونگذار در جایگزین شدن چک به جای پول نقد، مقنن ضمانت اجراهای مختلفی پیشبینی نموده که به آن ها پرداخته میشود.
در همین ابتدا باید بیان شود با توجه به موضوع اصلی پایاننامه که به بررسی دعاوی حقوقی اختصاص دارد
به طور مختصر به این موارد اشاره میشود.
مبحث نخست: طریقه اجرایی
ماده ۲ ق.ص.چ. آن را در حکم اسناد لازمالاجرا دانسته و آن را مانند سایر اسناد رسمی قابل اجرا از طریق اجرای ثبت معرفی کردهاست. سند لازمالاجرا عبارت از سندی است که بدون صدور حکم از دادگاه قابل صدور اجرائیه برای اجرای مدلول سند باشد. طبق این ماده شرایط لازم برای صدور اجرائیه عبارتند از:
۱- چک مورد نظر باید عهده یکی از بانکهای مجاز در داخل کشور یا شعب آن ها در خارج از کشور صادر شده باشد.
۲- صدور اجرائیه تنها علیه صادرکننده چک امکانپذیر است.
۳- مطابقت امضای صادرکننده چک با نمونه امضای موجود در بانک باید به گواهی بانک محالعلیه رسیده باشد.
۴- چک سفید امضاء و چکهای مشروط و وعدهدار و چکی که بابت تضمین انجام معامله داده شده مانع صدور اجرائیه علیه صادرکننده چک نخواهد شد.
۵- متقاضی اجراییه باید مبلغ مورد درخواست را در صندوق اجراء ثبت تودیع نماید و پس از تودیع، مال متعلق به صادرکننده چک را به غیر از مستثینات دین برای توقیف به اجراء معرفی نماید. (ماده ۶۹ آییننامه اجرای مفاد اسناد رسمی و ماده ۶۵ قانون اجرای احکام مدنی).
۶- موعد پرداخت چک رسیده باشد. (ماده ۲۵۳ آییننامه مفاد اسناد رسمی لازمالاجرا).
بخشنامه سازمان ثبت کل که متضمن نظریه شورای عالی قضایی است، مستثینات دین و اموال مورد نیاز صادرکننده چک را مشتمل بر: یک باب خانه، یک دستگاه اتومبیل و یک شماره تلفن قرار داده است.
برای صدور اجرائیه، دارنده چک باید عین چک و گواهینامهی عدم پرداخت را به اجرای ثبت اسناد محل تسلیم کند.
بر خلاف موردی که در آن دارنده شکایت کیفری میکند، ماده ۲ ق.ص.چ. دارنده، متقاضی صدور اجرائیه را کسی میداند که چک در وجه او صادر گردیده یا به نام او پشتنویسی شده است و یا حامل چک (در مورد چکهای در وجه حامل) یا قائممقام قانونی آن ها است. و بنابرین، متقاضی اجرائیه صرفاً کسی نیست که برای اولینبار به بانک مراجعه میکند، بلکه کسی که پس از مراجعه به بانک چک به او منتقل شده است نیز حق تقاضای صدور اجرائیه را دارد.
در صورتی که چک به وکالت یا نمایندگی از طرف صاحب حساب- اعم از شخص حقیقی یا حقوقی- صادر شد، صادرکننده چک و صاحب حساب به طور تضامنی مسئول پرداخت وجه چک هستند و به علت وجود تضامن، اجرائیه علیه هر دو صادر میشود. (ماده ۱۹ ق.ص.چ.) (ماده ۲۵۲ آئیننامه مفاد اسناد رسمی لازمالاجرا).
به موجب ماده ۱۷ قانون گذرنامه مصوب ۱۳۵۱ «دولت میتواند از صدور گذرنامه و خروج بدهکاران قطعی مالیاتی و اجرای دادگستری و ثبت اسناد و … طبق ضوابط و مقرراتی که در آئیننامه تعیین میشود جلوگیری نماید». [۸۰]
اقدام از طریق اجرای ثبت دارای معایب و مزایایی است. در رابطه با معایب آن قابل ذکر است علیرغم اینکه اقدام از طریق اجرای ثبت مستلزم وقت کمتری میباشد و در واقع بدون رسیدگی و صدور حکم اقدام به اجرای مفاد چک میشود، در عمل دارندگان چکها، اقدام از طریق دادگستری را به طریق اجرای مذبور، ترجیح میدهند. دلایل عمده این امر را به شرح ذیل میتوان برشمرد:
۱- به موجب ماه ۲ قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی مصوب ۱۰/۸/۱۳۷۸: «هر کس محکوم به پرداخت مالی به دیگری شود چه به صورت استرداد عین یا قیمت یا مثل آن و یا ضرر و زیان ناشی از جرم یادیه و آن را تأدیه ننماید دادگاه او را الزام به تأدیه نموده و چنانچه مالی از او در دسترس باشد آن را ضبط و به میزان محکومیت از مال ضبط شده استیفا میکند و در غیر این صورت بنا به تقاضای محکومله ممتنع را در صورتی که معسر نباشد تا زمان تأدیه حبس خواهد کرد.» استفاده از امتیاز مذکور در این ماده (حبس محکومعلیه) مختص به اقدام از طریق دادگستری است.
۲- هزینه اقدام از طریق اجرای ثبت ۱۰ درصد مورد درخواست است که در مقایسه با هزینه درخواستی دادگستری (۵/۱ یا ۲%) به مراتب بیشتر است، اگر چه پرداخت ۱۰ درصد مذبور به عهده مدیون سند اجرایی است لکن در صورتی که متقاضی موفق به معرفی اموالی از مدیون برای اجراء نگردد دایره اجرای ثبت استرداد لاشه چک را منوط به پرداخت مبلغ مذکور از طرف متقاضی اجراء میکند.
۳- همچنان که ماده ۲ ق.ص.چ. صراحت دارد، اجرا از طریق ثبت تنها علیه صادرکننده امکانپذیر است.
۴- برخی از محاکم، اقدام از طریق اجرای ثبت را دلیل انصراف دارنده چک از تعقیب کیفری میدانند.
۵- تعقیب کیفری صادرکننده تنها از طریق دادگستری امکانپذیر است.
[جمعه 1401-09-25] [ 10:36:00 ق.ظ ]
|